"Länsstyrelsen borde ge pengar till ringmuren"

Ringmuren borde få del av de bidrag som länsstyrelsen delar ut till kulturmiljövård. Det tycker Gustaf Hoffstedt (M), som diskuterat vården av muren med både kulturministern och Riksantikvarieämbetet.

Visby2010-11-25 04:00

GA berättade förra månaden om Anders Söderström som, anställd på halvtid av Gotlands museum, för en ojämn kamp mot ogräset på Visbys ringmur och ruiner. Reportaget fick Gustaf Hoffstedt, nyvald riksdagsman och ledamot av kulturutskottet, att reagera. Bara några dagar senare ordnade han ett möte mellan alliansens medlemmar i utskottet och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Gustaf Hoffstedt har nu även träffat Anna Klint Habbe, chef för Riksantikvarieämbetets avdelning för fastigheter och besöksmål.
- Vid Riksantikvarieämbetet anser man att muren är i ganska bra skick för tillfället. Men jag tycker ändå att man ska ta frågan på allvar, och arbeta vidare för att säkra bidragen till underhållet, tycker Gustaf Hoffstedt.
Gotlands kommun äger muren, medan Riksantikvarieämbetet ansvarar för underhållet. De senaste åren har man i genomsnitt gett 200 000 kronor årligen till vården av muren och ruinerna. Det tycker Gotlands museum, som 2002 gjorde en skötselplan, är för lite.

Nu är skötseln av ringmuren i stöpsleven. En utredning som ser över ansvarsfrågan blir klar nästa månad. En tänkbar lösning är att ansvaret övertas av Statens fastighetsverk.
Utöver bidraget från Riksantikvarieämbetet finns en annan väg att gå, som Gustaf Hoffstedt tycker att Gotlands kommun bör pröva. Kommunen borde försöka få del av de statliga kulturmiljövårdspengar som länsstyrelserna i landet fördelar. För 2010 är det anslaget 190 miljoner kronor, varav Gotland har fått 7,8 miljoner kronor.

Tidigare har det bidraget bland annat använts till bland annat undersökningar vid S:t Nicolai ruin, fasadrenovering på en av Payex byggnader, att laga flistaket på Muramaris, fasadrenovering av en privat bostad i Stenkyrka, och nytt agtak på en lambgift i Hablingbo.
Nästa uppgift för Gustaf Hoffstedt blir nu att verka för att även Gotlands kommun ansöker om kulturmiljövårdsbidrag. Dessutom vill han att världsarvsrådet i Visby deltar i arbetet kring ringmuren.
- Arbetet med murens skötsel skulle underlättas om privata fastighetsägare som är grannar till muren tipsar om den är i dåligt skick. Det är lätt att se muren från utsidan, men i vilket skick insidan är i behöver man hjälp för att upptäcka. Med en informationskampanj kan världsarvsrådet be fastighetsägarna om hjälp, säger Gustaf Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om