Krögare hyllar nya satsningen: "En riktigt bra grej"

Förra veckan, dagarna före och under påskhelgen, gick totalt 20 matställen i Visby ihop i ett gemensamt koncept i hopp om ett välkommet tillskott och skjuts i ruljanserna.

Totalt 20 restauranger i Visby erbjöd specialmenyer för avhämtning under påskveckan, under parollen restaurangveckan. Bilden: Simon Jessen, krögare i Visby samt Josefine Eriksson, Visby Centrum.

Totalt 20 restauranger i Visby erbjöd specialmenyer för avhämtning under påskveckan, under parollen restaurangveckan. Bilden: Simon Jessen, krögare i Visby samt Josefine Eriksson, Visby Centrum.

Foto: Emil Lundberg/Tommy Söderlund

Visby2021-04-07 08:06

Inför den så kallade restaurangveckan gick varje krog eller matställe ut med en egen meny, men priset var detsamma hos samtliga restauranger och maten anpassad för avhämtning. 

Enligt Josefine Eriksson, Visby Centrums projektledare för restaurangveckan, har gensvaret uppfyllt förväntningarna med råge. Under måndagen hade hon hunnit få återkoppling från drygt hälften av restaurangerna.

– Av det jag hört hittills är alla nöjda och många av restaurangerna har haft stort tryck på beställningarna. Resultatet hittills ligger på 1 500 sålda menyer under veckan. Det är ett jättebra resultat och då återstår nästan hälften som ska räknas in.

På sina håll blev trycket rentav "för" stort, och vissa av matställena och krogarna tvingades dra i bromsen för att hinna med. 

– Några fick stänga för beställningar strax före helgen. Jag kan förstå besvikelsen men samtidigt är det bara positivt för våra medlemmar eftersom det är så pass välbehövligt, säger Josefine Eriksson.

Jessens Saluhall och bar, som ligger i Hästbacken i Visby innerstad, tvingades stänga bokningen redan under onsdagen.

 – Vi sa att nu får de vara stopp, säger Jens Jessen, en av delägarna till krogen.

Han är mycket positiv till restaurangveckan, både som välkommet tillskott och för framtiden om det skulle bli ett återkommande inslag.

– Det känns som en riktigt bra grej! Det som är kul är att folk sluter upp kring någonting. Många man pratat med har käkat flera dagar i rad och testat flera ställen. Det visar att det blir en bra grej när man gör något tillsammans, säger han.

Framför allt så handlar årets upplaga av veckan om ett tillskott till restaurangföretagen som de annars inte hade räknat med.

– Vi ska ännu utvärdera mer och sen får vi se hur en fortsättning kan se ut, om vi ska hålla den här veckan flera gånger om året – kanske på hösten – eller bara en gång under våren, säger Josefine Eriksson. 

Hon skulle gärna se att även restauranger på landsbygden kan gå samman, och ansluta för en restaurangvecka som sträcker sig över hela Gotland.

– Det finns flera möjligheter och tankar om vad det här kan utvecklas till. Det är upp till krögarna. Till nästa gång kan vi förhoppningsvis ha mer fokus på att äta på plats, men det är inget man kan räkna med och därför är det viktigt att skapa ett hållbart evenemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!