Kritiker provåt öns skolmat

Matskribenten Pär Bergkvist har ätit sig igenom 100 Michelinstjärnor, 100 skolkök och är just nu på gång att starta 100 nya matföretag på ett år.I sin jakt på gotländska matföretag, passade han igår på att provsmaka gotländsk skolmat.

Pannkakor. Färdigköpta pannkakor stod på menyn, då matskribenten Pär Bergkvist i går provåt Södervärnsskolans mat. Foto: Rolf Jönsson

Pannkakor. Färdigköpta pannkakor stod på menyn, då matskribenten Pär Bergkvist i går provåt Södervärnsskolans mat. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-02-22 04:00

Pär Bergkvist har skrivit fyra kokböcker och står bakom udda matprojekt som "100 Michelinstjärnor på 1 år", där han under ett år reste runt och åt lyxmiddagar på restauranger belönade med Guide Michelin-stjärnor.

- På slutet sa en av mina fyra döttrar, "pappa, sluta ät lyxmat och ät vår skolmat istället", säger Pär Bergkvist.

Det blev starten för projektet "100 skolkök på 1 år". Trots att skolmatskvoten nu är fylld, passade han i går på att provsmaka gotländsk skolmat. Först ut var Södervärnsskolan, som tidigare medverkat i tv-programmet "Matakuten".

- Vi har kämpat jättemycket för närproducerat och ekologiskt. Vi bor ju på en ö och då känns det viktigt att använda det vi har här, säger husmor Birgitta Melander.


Ekonomi
Ekonomin är dock en ständig begränsning.

- 7 kronor och 40 öre,  vad får man för det? En halv varmkorv ute, säger Birgitta Melander och syftar på priset för en portion skolmat.


Bara pannkakor
Skolan har börjat laga mer mat från grunden, men just den här dagen stod färdigköpta pannkakor på menyn.

- Det är väldigt ovanligt att man kör bara pannkakor. Det brukar alltid vara soppa till. Barnen gillar pannkakor, men man blir ju inte så mätt. Dessutom är det sen årsskiftet lag på att maten ska vara näringsrik, säger Pär Bergkvist.

Hans betyg på pannkakorna, som serverades med sylt, rårivna morötter och morotstzatziki löd:

- Det smakar precis som på 70-talet när jag gick i skolan. Det är lite häftigt att den här rätten är oförstörd. Det är svårt med sallad till pannkakor, verkligen pliktskyldigt.


Fisk under täcke
Nästa provsmakning, på Atheneskolan, blev däremot en lyckträff.

- De hade verkligen en medveten helhetsupplevelse. De serverade fisk under ett täcke av branflakes - ett elevrecept, med hummus och inlagda grönsaker. Det var kul att jag fick se den sidan också, säger Pär Bergkvist, men poängtera att det inte går att jämföra två skolors mat baserat på en enda måltid.


Halvfabrikat
Pär Bergkvist är ingen totalmotståndare till halvfabrikat och menar att svensk skolmat har ett sämre rykte än den förtjänar. Samtidigt finns mycket att förbättra och ekonomin är inte viktigast.

- Man kan se till att ha människor i skolköken som älskar mat. Jag har ätit fantastisk skolmat för 6 kronor tallriken och dålig för 15. Det är alltid eldsjälar som gör skillnad.

Vid Gotlandsbesöket hoppades Pär Bergkvist också hitta nya matföretagare till sitt senaste projekt  - "100 nya matföretag på 1 år", som beviljats 1,8 miljoner kronor av Jordbruksverket.

I november ska de hundra företagen vara igång, men hittills har det bara hunnit bli elva.

- Det finns mycket matstolthet här på ön, som man inte möter på andra platser. Jag måste ha ett företag innan jag åker här ifrån, så det är lite stressigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om