Kritik mot förslag till regional kulturplan

Förslaget till regional kulturplan fick en del kritik vid gårdagens kulturting. Det efterlyses visioner. - Det går kanske att spetsa till planen lite, föreslår Janica Sörestedt (S), blivande ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Visby2010-10-16 04:00
Från årsskiftet är Gotland tillsammans med Skåne, Västra Götaland, Halland och Norrbottens län först ut att pröva statens nya modell för ökat ansvar och inflytande över den egna lokala kulturen - kulturkofferten. Mellan de fem regionerna förs nu en kamp om att kapa åt sig så stor del av innehållet som möjligt.
Gotland har redan tecknat en avsiktsförklaring med Kulturrådet, och gårdagens kulturting ägnades åt den regionala kulturplan som ska överlämnas till Kulturrådet i november. Planen ska utgöra underlag för den fördelning av pengar mellan regionerna som Kulturrådets förväntas göra i januari.
Vid kulturtinget påpekades att Skånes kulturplan var mer "pang på rödbetan". Den visar tydligare vad regionen vill, medan den gotländska har tyngdpunkten lagd på att beskriva öns kulturliv i ett brett perspektiv.
- Jag håller med i en del av kritiken. Kanske bör kulturplanen vara mer visionär och spänna bågen lite mer, säger Janica Sörestedt (S), tilltänkt som ny ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Viktigt att beskriva
Nuvarande ordföranden Inger Harlevi (M) försvarar kulturplanens upplägg:
- Planen är skriven för att staten ska förstå vilken rik ö Gotland är. Vi har försökt väva in allt för att visa på bredden.
Men hon håller ändå med om att Gotland måste peka ut några vägar och områden man vill satsa på.
Efter kulturtinget står det klart att beskrivningen av vissa kulturområden behöver fördjupas. Det är ett arbete som måste ske snabbt, eftersom kulturplanen ska behandlas av kultur- och fritidsnämnden redan på tisdag nästa vecka. Den 29 november ska kommunfullmäktige fastställa planen.

Regionalt råd
Under gårdagen diskuterades även ett regionalt kulturråd.
Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick i februari bifall på sin fullmäktigemotion om att inrätta ett kulturråd, och vid kulturtinget var det lämpligt att diskutera formerna för ett sådant.
En tänkbar lösning är att man låter den referensgrupp som hjälpte kultur- och fritidsnämnden med underlaget till avsiktsförklaringen utgöra kulturråd, i så fall en grupp med 17-18 personer.
En plats i det regionala kulturrådet är viktig. Allt fler prioriteringar kommer att göras på lokal nivå, och en plats i rådet ger möjlighet att synas och göra sin röst hörd.
Kulturtinget enades dock aldrig om något förslag, utan diskussionen om hur ett kulturråd ska se ut fortsätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om