Beslutet om likvidation kommer att tas på ett extra årsmöte på Wisby hotell den 13 mars. Turistföreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem. Bokslutet för 2010 visar på ett underskott på 3,2 miljoner kronor. Det arbete som påbörjades förra året för att få budgeten i balans har medfört stora omställningskostnader. Läget har blivit akut, och i tisdags samlades styrelsen till ett krismöte.
- Vi kan inte längre ta ansvar för ekonomin. Styrelsen föreslår därför en avveckling av verksamheten, och likvidation innebär att det kan ske under ordnade former, säger ordföranden Cecilia Schelin-Seidegård.
Cecilia Schelin-Sediegård valdes till ordförande i april förra året, på ett årsmöte där man klubbade ett underskott på 940 000 kronor för 2009. Men det är först under hösten som hon fullt ut insett Turistföreningens besvärliga ekonomiska läge.
- Vi har suttit med en för stor överrock. När vi nu står med skulder, och inte uppfyller kraven för att vara med i kommande upphandling återstår inga andra alternativ än likvidation, säger hon.
Styrelsens besked lämnades på en presskonferens i Turistföreningens lokaler på Skeppsbron, lokaler som blivit en bidragande orsak till de ekonomiska problemen. Huset kostar föreningen cirka 900 000 kronor om året.
Sista halmstrået
Sista halmstrået för föreningen är att något eller några av de 300 medlemsföretagen skjuter till mer pengar. Men hittills har inga sådana signaler hörts.
Beslutar det extra årsmötet om likvidation kommer verksamheten att upphöra den 30 mars. Det påverkar nio personer, som delar på de sju tjänsterna i föreningen. Några av dem är redan uppsagda.
Likvidation innebär att Gotlands turistförenings alla tillgångar omvandlas till pengar, och att kapitalet används till att betala skulderna.
Föreningen begär att Bolagsverket tillsätter en likvidator.
Likvidatorns uppgift blir att underrätta alla fordringsägare, sälja tillgångar och fördela tillgångarna.
- I vårt fall är Region Gotland den enda fordringsägaren. Vi har en checkkredit och ett lån på tillsammans 3,2 miljoner kronor, säger t f turistchefen Mats Jansson.
I Gotlands turistförenings fall kan likvidationen mycket väl sluta med att tillgångarna inte täcker skulderna. I förlängningen kan det leda till konkurs.