"Kostar ofta dubbelt så mycket"

Celiakiförbundet kräver att också Gotland ska ersätta glutenintoleranta för de merkostnader som de har för sin specialkost.- Glutenfritt kostar ofta mer än dubbelt så mycket som vanliga produkter, berättar Irene Gustafsson.

"Vänliga varor". Men priserna är inte alltid lika vänliga.

"Vänliga varor". Men priserna är inte alltid lika vänliga.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-04-07 04:00
Också den som är glutenintolerant kan äta bröd, pasta, bullar och kex - men det kostar.
Ett paket pasta, som man ofta kan få för en tia, kostar över 20 kronor kronor om den är glutenfri. Och fyra frysta tekakor utan gluten är dyrare än ett storpack med färska bröd av samma sort.
- Jag bakar mycket själv, men visst är det en merkostnad att min son är glutenintolerant. Glutenfria produkter kostar ofta två eller tre gånger så mycket som vanliga produkter, berättar Irene Gustafsson, som är mamma till 7-åringen Emil Larsson.
Som alla andra svenska barn med diagnosen celiaki har Emil rätt att hämta ut specialprodukter från Apotekets sortiment för en kostnad av 120 kronor per gång. Men det sortimentet har sina begränsningar. De frukostflingor, som blivit Emils favorit på den glutenfria hyllan, finns inte på Apoteket, till exempel. Flingpaketet kostar 40 kronor och innehåller bara 250 gram.
- Apoteket har basvaror som mjöl, bröd och pasta, men deras sortiment har inte uppdaterats med alla de nyheter som har kommit på senare år. Sådant måste vi köpa själva, berättar Irene Gustafsson.

3 815 kronor
Enligt Svenska Celiakiförbundet innebär glutenfri kost för en vuxen i snitt en merkostnad på 3 815 kronor om året. Bor man i exempelvis Dalarna eller i Västmanland så får man ersättning för merkostnaderna. I Västmanland får man ett stöd på 3 500 kronor om året. Men på Gotland får man ingen kompensation alls och så har det på senare år blivit i allt fler svenska landsting.
Det här är orättvis, tycker Irene Gustafsson, som sitter med i Celiakiförbundets styrelse på Gotland.
Irene får uppbackning från Svenska Celiakiförbundet. De understryker att den dyra specialkosten är den glutenintolerantes "medicin".
"Att en majoritet av alla glutenintoleranta, utan stöd från samhället, själva måste stå för sin medicin slår hårt mot familjer med pressad ekonomi. Då glutenintolerans dessutom i viss mån är ärftlig är det inte ovanligt att flera personer i samma familj är beroende av specialkost", förklarar Celiakiförbundets generalsekreterare Anette Jansson.
Nu föreslår Celiakiförbundet att det ska införas ett nationellt system för merkostnadsersättning som ska ge samma ersättning till glutenintoleranta, oavsett var i landet de bor. Det är en modell som redan tillämpas i Danmark, Finland och Norge.

Får inte fuska
- Det är val i år och jag vet att Celiakiförbundet kommer jobba hårt med den här frågan. De kommer hit på Almedalsveckan och då tänker jag försöka vara med, säger Irene Gustafsson.
För det är viktigt att Emil och alla andra glutenintoleranta äter rätt mat, understryker Irene Gustafsson:
- Alla reagerar olika. Emil hör inte till de som får ont i magen så ofta, men det är ändå viktigt att han inte fuskar med maten.
- Om han gör det kan tarmen bli inflammerad och förstörd och det kan leda till olika följdsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om