Konstmuseet i Visby tvingas stänga

För dåligt inomhusklimat tvingar konstmuseet att stänga. "Konsten fortsätter på annat håll", säger museichefen Susanne Thedéen.

Susanne Thedéen, chef vid Gotlands Museum, poängterar att det bara är byggnaden som kommer hålla stängt. Själva konstverksamheten fortsätter på annat håll.

Susanne Thedéen, chef vid Gotlands Museum, poängterar att det bara är byggnaden som kommer hålla stängt. Själva konstverksamheten fortsätter på annat håll.

Foto: Jenny Kiderud/Arkiv & Dennis Pettersson/Arkiv

Visby2019-09-12 13:59

Från och med 4 november håller Gotlands konstmuseum stängt. I nuläget är det oklart när eller om verksamheten kommer att återupptas i byggnaden. Anledningen till stängningen är att inomhusmiljön håller så låg nivå att konsten riskerar att ta skada. Något som P4 Gotland var först att berätta.

Susanne Thedéen, chef för Gotlands museum, påpekar att det endast är själva byggnaden som ska stänga.

– Konstverksamheten fortsätter tills vidare på annat håll, i andra lokaler och på andra platser på Gotland.

Vilka platserna blir är under utredning.

– Vi jobbar på att undersöka olika alternativen nu. Klart är att de aktuella lokalerna behöver underhållas och det är inte troligt att det kommer att hinna göras före den 4 november, förklarar Susanne Thedéen.

Redan i december 2018 aviserades att delar av konstmuseet skulle stängas. Även den gången handlade det om att inomhusmiljön för konsten behövde förbättras.

– Det gäller att ha rätt klimat, ventilation och luftfuktighet för konstverken.

Gotlands Museum har sedan tidigare inlett en dialog med regionen kring museets brister, både vad gäller inomhusmiljön samt underhåll av byggnaden. I dagsläget saknas det pengar för att åtgärda bristerna.

– Utredningsarbetet fortsätter under 2019, säger Susanne Thedéen.

Vad tror det här betyder för konsten på Gotland?

– Förhoppningen är att det ska betyda så lite och få så få konsekvenser som möjligt. Anställda ser möjligheter i detta i form av nya och oväntade samarbeten.

Från 4 november håller Gotlands Konstmuseum stängt.
Från 4 november håller Gotlands Konstmuseum stängt.
Karta: Gotlands Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!