Kokainrättegången ställs in - igen

I dag skulle rättegången mot den så kallade kokainligan ha inletts i Gotlands tingsrätt. Men för andra gången har rättegången ställts in.

För andra gången ställs rättegången mot kokainligan in.

För andra gången ställs rättegången mot kokainligan in.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se/arkivfoto

Visby2019-11-13 09:00

I januari i år gjordes ett första försök att genomföra rättegången i Gotlands tingsrätt mot den så kallade kokainligan, som avslöjades i maj 2017. Rättegången fick ställas in eftersom rätten inte hade lyckats delge två av de fyra männen som står åtalade för grovt narkotikabrott.

Under hösten har nya försök att delge de åtalade gjorts. I oktober sa rättens ordförande Sara Ulfsdotter till GA att de bland annat utnyttjat andra möjligheter för delgivning utomlands och att förhoppningen var att de skulle lyckas delge samtliga åtalade.

Detta har inte lyckats. I dag skulle rättegången i Gotlands tingsrätt ha startat, men i fredags ställdes den in, eftersom tre av de fyra huvudåtalade fortfarande inte är delgivna.

– Problemet är ju att det är svårt att få personerna delgivna, att få hit dem. Det är ett ständigt bekymmer i rättegångar. Och även om de är delgivna så behöver det inte betyda att de kommer hit till rättegången och då sitter vi i samma sits, säger åklagaren Wictor Beyer.

Enligt åklagaren är det problematiskt att rättegången dröjer.

– När det drar ut på tiden och personer ska berätta så är det sällan en fördel att det gått så lång tid.  Det är ju alltid ett problem när det inte kommer till stånd, när vi inte kan lagföra folk och få saker prövade. Samtidigt tycker jag att det är svårt att dela upp åtalet, vi behöver få allt prövat samtidigt, säger Wictor Beyer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!