Klassiska kaféet på Adelsgatan öppnar i ny regi

Konkurrensen om fikagästerna i Visby hårdnar. Med kaffe rostat i det egna rosteriet på ön hoppas Jelle Van Echelpoel få nystarten på Adelsgatan att bära sig.
– Det blir öppet året runt, säger han.

Nya Skafferiet är namnet och kaféet kommer att vara öppet hela året. ”På vintern ska vi elda brasan i öppna spisen”, säger Jelle Van Echelpoel, här med Anika Merle som blir föreståndare.

Nya Skafferiet är namnet och kaféet kommer att vara öppet hela året. ”På vintern ska vi elda brasan i öppna spisen”, säger Jelle Van Echelpoel, här med Anika Merle som blir föreståndare.

Foto: Henrik Radhe

Visby2025-03-08 05:30

Sedan ett halvt sekel har huset på Adelsgatan 38 bjudit på fika och kaffebröd, om än med satsning på restaurang under senaste åren.

– Allting finns ju här! Det är lite knappt om tid, men jag tänker att jag öppnar om ungefär tre veckor, säger Jelle Van Echelpoel och slår upp den blå entrédörren med till hälften öppningsbart stort kaféfönster intill.

Han är belgaren som tidigt tyckte att hemlandet var för trångt och fullt av folk, och hade en dröm om Sverige.

– Jag kom till fastlandet när jag var 19 år, och hörde om ön som alla ville åka till, säger Jelle Van Echelpoel och berättar att det var 2015 som flytten gick till Gotland, från jobb på Södermalm i Stockholm:

– Då tyckte jag att jag hade suttit på tunnelbanan tillräckligt.

undefined
Anika Merle blir föreståndare och ansiktet utåt för kaféet, som drivs av Jelle Van Echelpoel parallellt med hans rosteri i Barlingbo.

På Gotland mötte han andra entreprenörer, småföretagare i olika branscher.

– Kreativa människor som tänker utanför boxen. Det tycker jag är skithäftigt, säger Jelle Van Echelpoel.

Då drevs ännu kaféet Skafferiet på Adelsgatan, och ett rosteri på gården där han först började jobba.

– I januari 2016 startade jag Gute rosteri på Stafva i Barlingbo. Det har gått jättebra, och har varit jättejobbigt, säger han och berättar hur han med litet kapital har tvingats ta små steg i taget.

undefined
Anika Merle har jobbat tio år på tyska kaféer och restauranger. Nu blir hon föreståndare för Skafferiets nyöppning på Adelsgatan.

I dag finns en anställd, som också jobbar med att serva kaffemaskiner med gotlandsrostat kaffe för företag att hyra. 

Där kunde allt ha varit nog.

– Jag är inte den som bara sitter still och gör samma sak. Jag behöver utmanas, erkänner Jelle Van Echelpoel.

undefined
Innergården ska bli utomhusservering, dit man kommer via entrén på Adelsgatan och kaféet. Jelle Van Echelpoel har planerna för inredningen klara för sig.

Det som på 1970-talet hette Kakhuset blev i Bengt och Anette Lindahls regi Skafferiet. Efter att de drivit verksamheten i omkring 20 år tog en ny ägare över, i ytterligare tio år. 2018 såldes fastigheten och blev Tuppens krog, restaurang Coq au vin och sedan Baksidan.

– I somras stod lokalerna tomma, det tyckte jag var så synd, säger Jelle Van Echelpoel och berättar hur han under vintern fått kontakt med Roy Abd-El Ahad, som äger även denna innerstadsfastighet.

undefined
En bild i ram på Nya Skafferiet visar Adelsgatan i svunna tider. Det låga huset till vänster i bild är lokalen för kaféet.
undefined
Skyltfönstret, kaféet på Adelsgatan, för det egna rosteriet går att öppna och Jelle Van Echelpoel är både nervös och entusiastisk inför sin nästa satsning.

Ett hyreskontrakt är skrivet och i slutet av mars är planen att öppna, ett kafé i klassisk stil med servering både inne, på gatan, och på den skyddade innergården.

– Det blir öppet året runt. På vintern ska vi elda brasa i öppna spisen och det ska vara hemtrevligt. Jag hoppas folk ska komma tillbaka och att vi ska kunna skapa minnen där man dricker en kopp kaffe och äter en tallrik soppa, säger han.

undefined
Eget kaffe rostat i Barlingbo från världens alla hörn, serverat på eget kafé i Visby innerstad. Jelle Van Echelpoel har burit på idén i flera år och nu blir den verklighet.

Att öppna nytt i redan välfyllda kaféstaden Visby kan tyckas vanskligt.

– Folk har sagt åt mig att jag borde öppna, men jag har dragit mig i flera år. Det finns jättemånga trevliga fik, men fikakulturen här är också starkare än i andra motsvarande städer, säger Jelle Van Echelpoel.

Det som gör att han nu vågar satsa är kaffet, och att han ska servera de bönor som han själv har rostat.

– Vill man lära sig mer om kaffe kommer det att vara möjligt här. I vin finns 400 smaker och dofter, i kaffe dubbelt så många, säger han och berättar att de handplockade bönor han köper från länder som Honduras, Etiopien, Indonesien och Tanzania klassas som specialkaffe och står för bara fem procent av allt kaffe som odlas i världen.

undefined
Ungefär tio olika sorters bönor från olika länder rostar och blandar Jelle Van Echelpoel till sina egna kaffesorter.
undefined
Kaffe är livets dryck för Jelle Van Echelpoel. Han berättar om dubbla mängden smaker och dofter mot vad vin bjuder på.

På världsmarknaden är kaffe en handelsvara som på bara ett år har dubblats i pris. Att kunden då vet vad som serveras i koppen, och att det är spårbart, alltid ekologiskt, och inte bidrar till skövling av regnskog, är viktigt för Jelle Van Echelpoel.

Han söker fortfarande en del personal, inför öppningen men också för hela året.

– Nu är det bara att köra, det är nervöst men beslutet är taget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!