Kemiska stridsmedel tros ha dumpats i havet

Sovjetisk militär storstädade innan de drog sig tillbaka från Lettland i början av 90-talet. Sopor, bestående av kemiska stridsmedel och kanske radioaktivt avfall, kan ha hamnat på Östersjöns botten.

Visby2010-02-04 04:00
Några år efter Lettlands självständighet 1991 skulle Sovjet utrymma sina militärbaser landet. En av dem var Karosta i närheten av Liepaja.
Karosta var Sovjetunionens viktigaste flottbas i Östersjön. Här hade bland annat den kända ubåten U137 sin hemmahamn och här fanns också enorma lager som skulle tömmas innan området överlämnades till letterna.
I många år har Donald Forsberg vetat vad som hände med "soporna". Donald jobbade fram till 1990 för underrättelsetjänsten och fick kännedom om att tunnor som kan ha innehållit radioaktivt avfall, kemiska stridsmedel och andra gifter hade skeppats ut från Liepaja och dumpats i havet. Den som arbetar för underrättelsetjänsten håller tyst.
Det är en hederskodex bland gamla "agenter". Men i SVT:s Uppdrag granskning i går tog Donald Forsberg bladet från munnen.

Hemlig rapport
Donald Forsberg berättar för SVT-journalisterna om en hemligstämplad rapport med uppgifter från centralt placerade källor i Moskva, som uppges vara trovärdiga.
SVT-journalisterna klarlägger att rapporten existerar, men den har en kvalificerad hemligstämpel och får inte spridas.
GA, som också har varit på jakt efter rapporten, har talat med personer i den snäva krets som har sett den eller fått den refererad för sig. Alla vill vara anonyma.
En person berättar att de misstänkta dumpningarna ska ha skett mellan åren 1989 och 1991 och att man inte kunnat peka ut exakt var avfallet ligger. Dumpningarna ska ha skett ovanför en havsrygg, vilket innebär att tunnorna kan ha rullat iväg.

"Svajiga"
En annan person tycker att uppgifterna är "lösa och svajiga", men samma person understryker att det är viktigt att klarlägga om det handlar om kemiska stridsmedel eller radioaktivt avfall:
"Det är hemskt obehagligt om det ligger sådant på havsbotten. Det kan ju smälla när som helst."
I jakten på sanningen om dumpningarna reser SVT-reportrarna till Lettland där de får veta hur de gick till: Det gjordes flera resor. Nattetid gick fartyg ut från Liepaja med tunnor som kan ha innehållit komponenter till kemiska stridsmedel och mindre behållare med radioaktivt material av okänd typ. Ett dumpningsområde ligger i svensk ekonomisk zon.
Uppdrag gransknings reportrar Joachim Dyfvermark och Sven Bergman lägger ned lika mycket kraft på att klarlägga vart rapporten har tagit vägen och hur man har förvaltat de uppgifter som fanns i den. De lyckas belägga att de alarmerande uppgifterna fördes vidare till både utrikesminister Anna Lindh och kabinettsekreterare Jan Eliasson - utan att det ledde till några konkreta åtgärder.

Sanningshalten
Ingen brydde sig om att ta reda på sanningshalten bakom underrättelseuppgifterna om en eventuell miljöbomb inom svensk ekonomisk zon.
- Uppgifterna är vaga och det är svårt att tala om detta som en miljökatastrof. Men vad dumpningarna innehöll visste å andra sidan inte Utrikesdepartementet heller. Av ekonomiska skäl valde de att avstå från att ta reda på det, konstaterar Joachim Dyfvermark.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om