I korta drag innebär förslaget för kollektivtrafiken i Visby att det blir färre linjer men fler turer – som går över ett större område. Till skillnad från hur det ser ut i dag, blir principen raka och genomgående linjer med Visby busstation som främsta bytespunkt.
Att döma av den linjekarta som tagits fram för den nya stadstrafiken så är förändringarna stora. Utöver helt andra linjedragningar, kommer avstånden mellan av- och påstigningarna bli längre, vilket leder till att cirka en tredjedel av hållplatserna försvinner. I gengäld kortas restiderna överlag.
På regionens kollektivtrafikenhet är man dock mycket försiktiga kring detaljerna. Trots att förslaget legat på bordet i drygt två års tid, kan det fortfarande komma att ändras fram till sommaren 2027 – som är när det nya linjenätet väntas sättas i drift.
Enhetschef Jyrki Vainio målar hellre med bred pensel för att ge en bild av den kommande stadstrafiken.
– Den stora förändringen är att vi ska köra mer buss. Vi kommer kunna ha ett bättre utbud för den som vill åka buss i Visby när systemet blir mycket smartare, säger Jyrki Vainio.
Han understryker att det inte är spikat hur bussarna ska gå in i minsta detalj, och att den linjekarta som tagits fram för stadstrafiken fortfarande kan komma att ändras.
– Inget är bestämt in i minsta detalj, som vilken korsning bussen kommer ta, eller så. Det är viktigt att säga att det är ett förslag så att ingen sen blir besviken om det inte skulle bli ändringar på vägen, säger Jyrki Vainio.
Här listas några av de mest centrala åtgärderna eller förändringarna i samband med det nya stadslinjenätet:
- Vid busstationen ska nya hållplatslägen byggas utmed Kung Magnus väg. Det behövs sammanlagt sex hållplatslägen vid busstationen, så att linje 1-3 kan angöra hållplatsen samtidigt.
- Östercentrum behöver byggas om helt för att fungera i det nya stadslinjenätet. Bland annat ska hållplatsen få fler lägen och den behöver tillgänglighetsanpassas. Ombyggnaden innefattar också att cykelstråken norr och söder om Östercentrum sammanlänkas.
- Kung Magnus väg kommer delvis att stängas av för biltrafik för att det ska gå att köra enligt det nya stadslinjenätet och bygga om hållplatserna Visby busstation och Östercentrum.
- Hållplats ”Furulundsgatan” (arbetsnamn) ska ersätta nuvarande hållplats på Säves väg, väster om Wisbygymnasiet. Den nya hållplatsen placeras öster om Wisbygymnasiet vid infarten från Allégatan. Där finns mer mark för att bygga en stor hållplats med tillgängliga plattformar och väderskydd.
- "Skärvgatan" i Vibble blir en annan helt ny hållplats som ligger intill korsningen Högklintsvägen/Kneippbygatan.
- Förutom hållplatser och en vändplats behöver en ny väg byggas för att det nya stadslinjenätet med linje 2 ska kunna införas. Den planerade vägen kallas Sandhedsvägen och går mellan väg 140 och Västerhejde Langs väg. För att stadslinjenätet ska kunna använda Sandhedsvägen behövs också en anslutning mellan Sandhedsvägen och Vädursgatan, den gata genom Visborg som stadslinjenätet ska använda.
- Utöver exemplen ovan finns flera nya hållplatser som ska byggas, eller befintliga som ska byggas om. Dessa åtgärder bedöms till viss del kunna ske successivt och efter införandet av det nya linjenätet. Det är ännu inte klart hur de nya och ombyggda hållplatserna ska placeras.
- Trafiken till Snäck, som vilken körväg som är lämpligast, kvarstår att utredas.
- Längre fram i tiden planeras en exploatering av kvarteret Sotaren 1-3, med en ny väg som förbinder Terra Nova med Stenhuggaren. När denna väg är byggd ska nya linje 4 köra där istället för att köra via Visbyleden.
Förslagen till det nya stadslinjenät i Visby lades fram i tekniska nämnden redan våren 2023. Nästa steg har varit att undersöka förutsättningarna för att bygga den infrastruktur som krävs enligt förslaget – som tagits fram enbart med hänsyn till kollektivtrafikens behov. Arbetet blev klart i slutet av 2024, med slutsatsen att projektet går att genomföra som det är tänkt.
Det nya linjenätet kommer att få ekonomiska konsekvenser på både kort och lång sikt. Infrastrukturåtgärderna uppskattas kosta regionen cirka 26-27 miljoner kronor. Utöver det tillkommer årliga kostnader på cirka 13,5-16 miljoner kronor, att jämföra med knappt 6,5 miljoner kronor som är kostnaden för dagens stadslinjenät.