KĂ€nda krögarna öppnar nytt: ”Det hĂ€r ska bli jĂ€ttekul”

Medelhavets kök i tvÄ vÄningar med dubbla uteplatser. SÄ ser ramarna ut i det nya bolag som tar över italienska restaurangen i Visby hamn.
– JĂ€ttekul att vara tillbaka i Visby, sĂ€ger krögaren Henrik ”Henke” Fredmark.

Henrik Fredmark, Ellen Kanellos och Simon Kanellos kÀnner varandra sedan mÄnga Är tillbaka som grannar i krogvÀrlden pÄ Stora torget. Visby hamn blir en ny stadsdel för dem alla tre.

Henrik Fredmark, Ellen Kanellos och Simon Kanellos kÀnner varandra sedan mÄnga Är tillbaka som grannar i krogvÀrlden pÄ Stora torget. Visby hamn blir en ny stadsdel för dem alla tre.

Foto: Henrik Radhe

Visby2025-02-20 05:10

Sedan förra sommaren har restaurangen Cucina Italiana i Visby hamn haft stÀngt. Nu Àr kontraktet pÄskrivet med fastighetsÀgaren Roy Abd-El Ahad, och det Àr kÀnda krögare som gÄr samman och bildar ett gemensamt bolag som ska ta över lokalerna.

– Det ska bli jĂ€ttekul att fĂ„ jobba ihop med familjen Kanellos, sĂ€ger Henke Fredmark i solen framför Bageriet pĂ„ Stora torget tillsammans med syskonen Ellen och Simon Kanellos.

Henke Fredmark kom till Gotland 1993 och öppnade restaurang Friheten pÄ Wisby hotell. DÀrefter drev han baren pÄ Wallérs i tio Är. Efter en avstickare till Nordnorge, dÀr han drev hotell och spÀckhuggarsafari, kom han tillbaka till Visby Är 2006, nÀr Systembolaget slog igen i innerstan. DÄ var han med och grundade restaurang Bolaget pÄ Stora torget, granne med Nunnan, Bageriet och krögaren Vasilis Kanellos.

– BĂ„de jag och syrran Ă€r uppvuxna hĂ€r, och att nu fĂ„ göra nĂ„got ihop med Henke Ă€r skitkul, sĂ€ger Simon Kanellos medan Ellen berĂ€ttar att hon kom in i sin pappa Vasilis bolag Ă„ret 2020.

Den italienska restaurangen pÄ hamnen ska fÄ nytt liv, men Àven fortsÀttningsvis med sin matinspiration i en mix frÄn medelhavslÀndernas kök.
Den italienska restaurangen pÄ hamnen ska fÄ nytt liv, men Àven fortsÀttningsvis med sin matinspiration i en mix frÄn medelhavslÀndernas kök.
Restaurangen pÄ hamnen ska öppnas till pÄsk, i tvÄ vÄningar och sommartid med uteplatser bÄde pÄ framsidan och baksidan.
Restaurangen pÄ hamnen ska öppnas till pÄsk, i tvÄ vÄningar och sommartid med uteplatser bÄde pÄ framsidan och baksidan.
Restaurangen pÄ hamnen hade öppet i fjol somras och det mesta Àr frÀscht och nytt.
Restaurangen pÄ hamnen hade öppet i fjol somras och det mesta Àr frÀscht och nytt.

Fram till julen för drygt ett Är sedan drev Henke Fredmark restaurangen pÄ ToftagÄrden, som försattes i konkurs förra Äret.

Nu Àr han tillbaka i branschen, och i Visby innerstad igen.

– Att vara pĂ„ landet Ă€r jĂ€ttekul över sommaren, men att sitta med en veckokonferens tĂ€r pĂ„ krafterna. Det hĂ€r ska bli jĂ€ttekul, sĂ€ger han och berĂ€ttar om det nya stĂ€llet, som Ă€nnu inte har nĂ„got namn:

– Den som sĂ€tter det fĂ„r sitt namn pĂ„ en stol i baren.

Ellen Kanellos klev in i pappa Vasilis krogar Bageriet och Nunnan pÄ Stora torget för fem Är sedan. Tillsammans med sin bror Simon Kanellos och Henrik Fredmark tar hon över och öppnar den italienska restaurangen pÄ hamnen till pÄsk.
Ellen Kanellos klev in i pappa Vasilis krogar Bageriet och Nunnan pÄ Stora torget för fem Är sedan. Tillsammans med sin bror Simon Kanellos och Henrik Fredmark tar hon över och öppnar den italienska restaurangen pÄ hamnen till pÄsk.

Inriktningen pĂ„ restaurangen, som har nyrenoverat kök med stor pizzaugn, blir Medelhavets smaker och rĂ„varor. 

– DĂ€r finns det en skön bredd, vid havet vill man ha fisk och skaldjur och mot hösten fransk surkĂ„l, sĂ€ger Henke Fredmark om inspirationen.

Familjen Kanellos har grekiskt pÄbrÄ, pÄ restaurang Bolaget var inriktningen tydligt fransk.

– Det ska fĂ„ vĂ€xa fram vad det ska bli för stĂ€lle, sĂ€ger Ellen Kanellos om mixen av olika lĂ€nders kök, och berĂ€ttar att planen Ă€r att öppna till pĂ„sk med mĂ„lsĂ€ttning att ha öppet stor del av Ă„ret.

Restaurangen har en skyddad innergÄrd i lÀ, och en uteplats med utsikt mot hamnen och bÄtarna. Inomhus i tvÄ vÄningar finns sittplats för ett 60-tal matgÀster, utomhus ungefÀr 80, berÀttar Henke Fredmark.

Simon Kanellos och Henrik Fredmark menar att de nu vill sÀtta sin prÀgel pÄ det nya stÀllet, som ska fÄ nytt namn och delvis ny inredning.
Simon Kanellos och Henrik Fredmark menar att de nu vill sÀtta sin prÀgel pÄ det nya stÀllet, som ska fÄ nytt namn och delvis ny inredning.

Livemusik och after work, dÀr menar krögarna att gotlÀnningarna Àr oerhört viktiga för att bÀra verksamheten utanför högsÀsong.

– Att vi har kunnat köra livemusik en vanlig onsdag pĂ„ Bageriet, det gĂ„r inte utan gotlĂ€nningarna, sĂ€ger Simon Kanellos och berĂ€ttar att han och Ellen kommer att fortsĂ€tta att driva de tvĂ„ krogarna pĂ„ Stora torget, och att Henke till en början fĂ„r det större ansvaret att vara pĂ„ plats pĂ„ krogen i hamnen.

För Henrik Fredmark innebÀr nystarten att han Àr tillbaka i Visby som krögare igen, i ett nytt bolag tillsammans med kollegorna och forna grannarna Ellen Kanellos och Simon Kanellos frÄn Stora torget.
För Henrik Fredmark innebÀr nystarten att han Àr tillbaka i Visby som krögare igen, i ett nytt bolag tillsammans med kollegorna och forna grannarna Ellen Kanellos och Simon Kanellos frÄn Stora torget.

Med gÀsthamnen som sommartid Àr knökfull, och en ström av kryssningsturister precis utanför krogen, kan öppettiderna bli lÄnga, frÄn tidig frukost till sena kvÀllen, menar trion dÀr Àven pappa Vasilis kommer att finnas med bakom kulisserna.

Rekryteringen av personal Àr redan inledd, dÀr tror Simon Kanellos att det finns vinster i att driva flera stÀllen i Visby innerstad parallellt.

– Det gĂ„r att hitta synergieffekter, kanske man kan ha en roterande kock? Personalen Ă€r alltid det viktigaste pĂ„ en krog, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!