Jesper om smällen chocken – fick vårdas med syrgas

Någons slarv drabbade Jesper Bengtsson illa. Sedan han andats in pulvret från en brandsläckare som exploderade fick han akut vård med syrgas. "Det känns för jävligt", säger han.

Jesper Bengtsson skadade sig när han skulle hämta soporna

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-10-05 06:00

För fyrabarnspappan Jesper Bengtsson började måndagen som en helt vanlig dag på jobbet. Tillsammans med kollegan hade de tömt ett 80-tal kärl i sopbilen innan de kom till Bogen 1 på Gråbo.

– Jag tror inte att jag fattade vad som egentligen hände. Först trodde jag att det tog eld, säger han och berättar hur vitt pulver stod som en kvast upp ur sopbilen och föll ner över honom.

undefined
Jesper Bengtsson dras nästan en vecka efter olyckan fortfarande med andningsbesvär och blir ansträngd av minsta lilla. Det var här vid sopstationen i Bogen 1 någon hade slängt en brandsläckaren som exploderade.

Någon hade valt att slänga en fullmatad brandsläckare bland hushållssoporna. När kniven i bilens inmatning skar genom stålet small det.

– Det regnade ner och la sig som ett blåvitt täcke. Vi ringde efter fastighetsskötaren och min chef som kom, sedan fick jag åka bort till tvätthallen och sanera bilen, säger Jesper Bengtsson.

undefined
Sopbilens inmatningskniv skar genom släckaren. Jesper fick det vita pulvret över sig och dras nästan en vecka senare ännu med andningsbesvär.
undefined
Mikael Nyberg är produktionschef på Verdis och han ser allvarligt på vad som hände.

Han mådde fortfarande bra, och kände inga besvär efter smällen.

– Jag åkte ut på landet och hjälpte kollegorna, och fortsatte jobba, säger han.

Tillbaka på jobbet på eftermiddagen kom de första symtomen och trötthet.

– När jag kom hem sa jag till min fru att det började kännas jobbigt att andas. Då ringde vi 1177.

Ont i huvudet, rosslig i halsen och tung andning pekade på att något inte var som det skulle.

– Jag fick inte i mig syre, men jag var ändå tvungen att försöka vara lugn med barnen. De två äldsta förstod vad som hände och blev lite rädda, säger Jesper Bengtsson.

Han körde själv till akuten på Visby lasarett.

– De gav mig ett rum på en gång. På mindre än två timmar låg jag på avdelning, inskriven och klar. Med syrgas, kortisoninandning och roliga grejer, säger han och berättar att han själv valde att åka hem efter ett dygn med andningshjälp:

– De ville ha mig kvar, men jag ville hem till barnen.

undefined
Jesper Bengtsson har kört sopbil i fyra år. Olyckan sedan någon dumpat en brandsläckare i sopkärlet skedde på bråkdelen av en sekund. Jesper låg inlagd på sjukhus med syrgas första dygnet efteråt.

När Jesper Bengtsson fyra dygn efter olyckan för första gången tar en längre promenad är han märkbart påverkad med dålig syreupptagning. Två gånger om dagen måste han andas i en inhalator med kortison och luftvägsvidgande läkemedel.

– Syreupptagningen varierar och när den kommer ner kring 90 procent snurrar det runt i skallen, säger han och pustar ut.

Efter en stund är vi framme där det hände.

– Här stod sopbilen. Det är fortfarande blått på marken efter pulvret, säger han.

Att det inte gick värre var bara tur, menar han.

– Hade det varit kolsyra i tuben skulle den varit mer trycksatt. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt då.

undefined
Sopkärlet bak på bilen hade tömts när kniven i inmatningen skar genom stålet i tryckbehållaren til släckaren. Jesper stod bredvid och fick allt pulver över sig.

Jesper Bengtsson är också skyddsombud på sin arbetsplats Verdis i Visby med ett 20-tal anställda. Han berättar om riskerna i jobbet, där andras slarv men också nonchalans och bristande respekt kan bli en livsfara.

– Vi har alltid trafiken som är en stor risk och många saktar inte ens ner, säger han och berättar att andra firmor på fastlandet haft skadade och till och med dödsfall i samband med tömning av sopor.

Att folk sorterar fel är självklart inte bra för miljön – för Jesper och hans kollegor kan det dessutom utgöra livsfara.

– Vi hittar ibland farligt avfall i kärlen, burkar med hårspray, färg och kemikalier. Folk kastar vad som helst, säger Jesper Bengtsson.

undefined
På varje sopkärl finns angivet vad man får kasta. Brandsläckare, hårspray, färg och kemikalier hör inte hemma där, säger Jesper Bengtsson.

Extra farligt blir det om det handlar om de gröna betalsäckarna som sommartid ska hämtas.

– Där kan de kasta allt. Har någon haft en grillfest med grillspett kan det bli stora skador, säger Jesper Bengtsson och berättar att säckarna kan vara tyngre än tillåtet, och att han då tvingas hugga i – med säcken nära kroppen och ta hjälp med benen.

Glasskärvor och andra vassa föremål kan på en sekund bli till rakbladsvassa knivar.

– De större och lite tjockare flaskorna som många har till nyår exploderar när de hamnar bak i sopbilen och då får vi glaset över oss, säger han om faran med att slänga just glas osorterat i hushållssoporna.

undefined
Glasflaskor i säckar kan bli mycket farliga när säcken ska bäras till sopbilen. Därför finns glasigloos på många ställen.

På ett vanligt arbetspass hanterar Jesper Bengtsson mellan åtta och nio ton sopor, i de kärl som han hämtar utanför kundens bostad och rullar till bilen.

– Vintertid är det en del som inte skottar. Då måste vi lyfta ut kärlen och kan få problem med skador. Ett kärl kan växa upp till 60 kilo, säger han.

Något som många inte tänker på är en så enkel sak som åt vilket håll locket och handtaget är vänt.

– Är det vänt inåt måste vi ändå lyfta ut kärlet. Ungefär var tionde kund har ett felvänt kärl, säger han och berättar att det finns bostadsrättsföreningar där inte ett enda sopkärl är åt rätt håll.

undefined
Brännbart, dit hör definitivt inte brandsläckare som den som Jesper skadade sig illa med.

På fredagen var det ännu oklart när Jesper Bengtsson kan komma tillbaka till jobbet. Förutom sjukskrivning och tappad inkomst har han betalat tusen kronor för vård och medicin, på grund av en enda persons slarv.

– Det känns för jävligt. Det här drabbar både mig, mina kollegor som får slita extra hårt, och min familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!