Jenny Bergfoth säljer Yogastudion

Efter att ha drivit Yogastudion Gotland i tretton år väljer Jenny Bergfoth att sikta in sig på nya marknader. Nu är det företagen och cheferna hon vill nå.

En av Jenny Bergfoths stora drömmar har varit att sprida yogan till så många som möjligt. Nu vill hon inspirera till välmående på flera plan. Både kroppsligt, mentalt och själsligt.

En av Jenny Bergfoths stora drömmar har varit att sprida yogan till så många som möjligt. Nu vill hon inspirera till välmående på flera plan. Både kroppsligt, mentalt och själsligt.

Foto: Emelie Stenqvist

Visby2019-09-26 09:30

Att Yogastudion Gotland har många år på nacken syns tydligt i trappen ned från Östercentrum. De gula väggarna är prydda av inramade tidningsurklipp som berättar om företagets resa. Från att det grundades år 2006 fram till i dag. Undertecknad går långsamt ett steg i taget för att läsa artiklarna. Plötsligt öppnar ägaren Jenny Bergfoth, 40, dörren in till studion. Sjungandes placerar hon några ljus framför entrén innan hon upptäcker mig.

– Vad kul att du är här. Du är så välkommen, bubblar hon ur sig.

Det märks att hon är en person med mycket energi och en positiv inställning till livet, men som hon själv säger behöver det inte betyda att man alltid är glad för det. Faktum är att hon just nu bär på både glädje och sorg. Efter att ha drivit yogastudion i tretton år har hon bestämt sig för att det är dags att gå vidare. 

– Det är en stor sorg att ta bort mig själv från konceptet men jag tror säkert att det kan drivas utan mig. Jag kommer ramla in här då och då ändå. Under de här åren har jag fått enorma insikter. Jag vill nå ut till fler och påverka människor. Inspirera dem till välmående. Jag måste våga nå ut utanför de här väggarna och kasta loss, säger hon.

Jenny Bergfoth flyttade till Gotland i början av 2000-talet. Hon var utbildad yogalärare så en av de första frågorna hon ställde sig själv kring den nya hemorten var: "Var ska jag yoga?". På den tiden fanns det inga studior på ön och det ville Jenny ändra på. Hon startade ett företag och bjöd in till en veckas prova-på. Det kom 94 personer och av dem valde 90 stycken att börja yoga hos henne. 

– Det var nu som då helt rätt tid, menar hon.

Tretton år senare har yogastudion minst sagt utvecklats. Antalet klasser och lärare har ökat, och man arrangerar allt från frigörande dans till kalas. Trots ett vinnande koncept har det dock inte alltid varit lätt för Jenny att driva studion.

– Det är inte lätt att vara egen företagare och ensamstående mamma till två fina barn. Man undrar ju ibland hur man faktiskt får ihop det. 

Som många andra har också Jenny haft svårare perioder i livet och då har hon varit tacksam för att hon har haft yogan. 

– Yogan har grundat mig. Den får mig att stressa ner. Det går ju inte att sluta yoga för den är som ett elixir av liv.

Trots det har hon bestämt sig för att lämna yogastudion. Jenny kommer däremot fortsätta att arbeta med människors hälsa. Hon vill nå ut till företag och chefer för att diskutera hur deras medarbetare kan må bättre, samtidigt som hon också vill gå upp på scener och inspirera publiken till att våga följa sina hjärtan. Idén är att genom föreläsningar, gruppcoachningar och musik sprida ett budskap kring välmående på flera plan.

– Jag har i tretton år varit så förknippad med studion. Nu är jag pirrig och rädd samtidigt såklart. Visst känns det läskigt men jag måste göra det här. Det känns nästan som ett kall, och dem ska man följa för annars kommer man inte vara lycklig, säger hon med självklarhet.

Fortfarande har Jenny en hel hösttermin framför sig på Yogastudion Gotland och under den vill hon, tillsammans med nya och gamla yogisar, hylla de tretton år som har passerat.

– Herregud det är en hel hösttermin kvar. Hurra känner jag. Min förhoppning är att någon, vem det nu blir, vill fortsätta driva studion. Bara för att jag har fått ett nytt kall i livet behöver ju inte yogastudion läggas ned.

Flera av de personer som har praktiserat yoga hos Jenny under åren har även utbildat sig till lärare och öppnat egna yogastudior.
Flera av de personer som har praktiserat yoga hos Jenny under åren har även utbildat sig till lärare och öppnat egna yogastudior.
Lite om yoga

Yogans uppkomst dateras till 3 000 f. Kr i Indien.

Till en början var yogan i första hand en teknik för att hålla sinnet koncentrerat medan man utförde ritualer. 

På 200-talet e. Kr startade den period som kallas för klassisk yoga. Då utformades en praktisk metod för att nå upplysning via yogan. Den kallas den åttafaldiga vägen.

Den period som kallas den moderna yogan började år 1893. 

I dag finns yogan över i stort sett hela världen och olika former av yoga har utvecklats beroende på dess syfte.

Källa: Allt om yoga

Karta: Östercentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!