Insatsledaren om udda olyckan: ”Kunde slutat helt annorlunda”

Bara tur och slumpen gjorde att inte någon mer skadades svårt i den ovanliga olyckan där en bil kraschade rakt in i ett hus.
– Sekunder innan eller efter kunde det ha slutat helt annorlunda, säger insatsledare Henrik Johansson.

Bilen körde av någon anledning av vägen och in på en tomt mitt i villaområdet.

Bilen körde av någon anledning av vägen och in på en tomt mitt i villaområdet.

Foto: Eleonor Svensson

Visby2025-03-11 05:01

Larmet kom till SOS strax efter klockan 17 i torsdags. En bil hade kört rakt ut från Styrmansgatan, över en gång- och cykelbana, korsat Allégatan, genom ett högt plank, och rammat en villa på en gata intill.

– Vi fick på vägen dit reda på att det var en personbil som kört in i ett hus. Terrordåd och händelsen på Drottninggatan, de tankarna bollar man då i sitt huvud, men i det här fallet pekade ingenting på någon hotbild, säger räddningstjänstens insatsledare Henrik Johansson om hur hans första tankar gick.

Styrkan var, tillsammans med ambulansen, först på plats. När Henrik Johansson kom in i trädgården möttes han av en den kraschade bilen som kört fronten rakt in i huset. 

– Den var rejält intryckt i och med att det tagit stopp mot husfasaden, säger han.

undefined
För Henrik Johansson, räddningstjänsten, var det en olycka av mycket ovanlig slag.

På platsen fanns mycket folk, ögonvittnen och husets ägare. Föraren, en man i 60-årsåldern, hade enligt Henrik Johansson själv lämnat fordonet. Mannen fördes med ambulans till lasarettet för undersökning och vård.

– Även om han var rejält omtöcknad kunde han ta sig ut själv.

undefined
Huset fick rejäla skador vid olyckan.

Olyckan var spektakulär, där planket mot cykelbanan hade mejats ner och spridits i delar i trädgården.

– Vid ett annat klockslag, sekunderna innan eller efter, kunde det här ha slutat helt annorlunda. Det är mycket ungdomar och cyklande familjer som passerar där, säger Henrik Johansson och förklarar hur han som insatsledare snabbt försäkrade sig om att det inte fanns fler skadade personer längs den väg bilen hade farit fram.

Även faran för läckande bränsle och brand i fordon och villa prioriterades.

– Absolut, den stod väldigt nära träfasaden. För att minimera risken för brand gör vi i de här lägena bilen strömlös, genom att koppla bort batteriet. Fordon i dag kan också ha flera batterier, säger han och berättar hur räddningstjänsten till sin hjälp har tillgång till bilregister som snabbt kan visa var batterier är placerade.

undefined
Klockan kvart över sex, en dryg timme efter kraschen, kunde den kvaddade bilen bärgas från villaträdgården intill Allégatan.

Henrik Johansson berättar att polisen efter uppskattningsvis tio minuter var på plats.

– Vi bad vittnen stanna kvar tills polisen kom, säger han och berättar att olycksvägen omedelbart hade stängts av, för att eventuella spår i vägbanan inte skulle gå om intet:

– Det kan allmänheten ha svårt att förstå, men vår målsättning är inte att stänga av vägar och leder om det inte behövs.

Husägarna chockades av den kraftiga smällen som skakade villan och innebar omfattande skador.

– Det hade varit lugnt och trevligt strax innan, sedan brakade det till och hela huset skakade. Visst var de chockade. Men framför allt måste man säga att den här olyckan kunde ha gått mycket värre än den gjorde, säger Henrik Johansson.

undefined
Smällen mot huset var så kraftig att det gick hål genom i väggen.

Henrik Johansson har lång erfarenhet och många år vid räddningstjänsten bakom sig. Han berättar att han tidigare varit med om en bil som slutat sin färd inne i ett vardagsrum, men att det var på landsväg där hastigheten ofta är högre.

– I Visby har jag inte tidigare varit med om en bil som gått in i en trädgård och in i ett hus. Går det 40 kilometer i timmen bör det inte kunna hända, säger han.

En timme efter kraschen, strax efter klockan 18.00, kunde bilen bärgas och föras från platsen.

En polisutredning om grov vårdslöshet i trafik samt rattfylleri inleddes, enligt polisen. Vid lunchtid på fredagen uppgav jourhavande förundersökningsledare Ulrika Alfredsson att polisen fortsatt arbetar med utredningen av händelsen. Några andra besked än så har hon inte heller under måndagen.

– Vi har utfört utredningsåtgärder men har i nuläget inte någon information att lämna ut, säger hon då.

Frågan alla vill ha svar på, vad som egentligen hände, arbetar polisen alltså vidare med.

undefined
Räddningsledaren för insatsen var Henrik Johansson.

Att som villaägare skydda sig mot en liknande olycka menar Henrik Johanson är svårt.

– Det går inte. Det här var en fin dag och någon kunde ha gått och räfsat i trädgården. Det kan drabba vem som helst, säger han.

Sjukdomsfall, vårdslös körning, droger eller alkohol, men också den mänskliga faktorn, ligger ofta bakom dramatiska olyckor, generellt sett.

– De kan bero på förare som tar fel på gas- och bromspedal. De kan då tro att bilen skenar och deras första reaktion blir då att trycka ännu hårdare på ”bromsen”, säger Henrik Johansson och konstaterar att det nu är polisens uppgift att utreda orsaken i det här fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!