Inget skadestånd för beslagtagen öl

En gotlänning fick närmare 700 liter öl beslagtagen och åtalades för smuggling. Mannen friades och krävde skadestånd för ölen som blivit förstörd. Men justitiekanslern säger nej.

Domen slår fast att man får köpa stora mängder öl utomlands så länge man inte säljer den kommersiellt.

Domen slår fast att man får köpa stora mängder öl utomlands så länge man inte säljer den kommersiellt.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Visby2019-09-17 09:21

Det var i augusti 2015 som den nu 50-årige mannen stoppades i en poliskontroll när han rullade av färjan i Visby. I bilen hittade polisen 689 liter starköl, närmare 16 liter vin och 7 liter sprit. Mannen greps misstänkt för smuggling och åklagaren beslutade att brottet skulle utredas av Tullverket.

Efter ett visst utredningsarbete skickade Tullverket tillbaka ärendet till Åklagarmyndigheten i april 2016. De i sin tur returnerade utredningen till Tullverket och ärendet gick därefter fram och tillbaka mellan myndigheterna i ett par år. I januari 2018 blev så förundersökningen slutligen klar och i augusti samma år friades mannen. I domen står att läsa att ungefär hälften av ölen mannen hade köpt var till en kompis som skulle betala självkostnadspris för den. Resten skulle han ha själv, att bjuda på eller kanske ge bort en del. Tingsrätten slår fast att detta är fullt lagligt och därför friades mannen och beslaget av alkoholen hävdes.

Där kunde historien ha slutat men när mannen skulle hämta alkoholen var både öl och vin förstört efter att ha varit i beslag i tre år. Han vände sig därför till Justitiekanslern med krav på drygt 15 000 kronor i ersättning. Men Justitiekanslern avslår mannens krav av flera skäl; det finns ingen anledning att ifrågasätta beslaget, Tullverket kunde inte ha gjort något för att förhindra att alkoholen blev för gammal och mannen har inte kunnat visa att det som hänt har orsakat skada för honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!