Inga krav på minimibemanning vid äldreboendena på Gotland

- Jag känner mig otrygg.Det säger en anhörig till en boende på Pjäsen, där dementa är inlåsta på avdelningar som tidvis är obemannade på natten.

Äldreomsorgschef. "Vi kräver att vården ska ha god kvalitet och att brukarna ska känna sig trygga, men hur man väljer att lösa det lägger vi oss inte i", säger Mariann Godin Luthman.Foto: HENRIK RADHE

Äldreomsorgschef. "Vi kräver att vården ska ha god kvalitet och att brukarna ska känna sig trygga, men hur man väljer att lösa det lägger vi oss inte i", säger Mariann Godin Luthman.Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-11-24 04:00
Stora missförhållanden upptäcktes när Socialstyrelsen för några veckor sedan gjorde en oanmäld tillsyn på ett 90-tal demensboenden i Sverige. På sex av tio boenden är dementa inlåsta utan personal.
Socialstyrelsen var efter tillsynen mycket kritisk mot omsorgen av de gamla.
De båda gotländska demensboenden som ingick i granskningen klarade sig utan kritik. Här fanns det personal på avdelningarna. I gårdagens tidning kunde GA dock avslöja att de gamla på demensavdelningarna på Pjäsen i Visby tidvis är inlåsta utan personal. Här tar en ensam anställd hand om 30 dementa som bor på flera olika avdelningar. Personalen har slagit larm och krävt bättre bemanning, men har inte fått gehör från ledningen.
Och Pjäsen, som drivs i privat regi av Attendo care, är inte det enda gotländska äldreboendet som har dessa förhållanden nattetid. Också på kommunala äldreboenden finns det låsta avdelningar som tidvis lämnas utan personal, berättar Hanna Hällegard som är chef för den äldreomsorg som bedrivs i kommunens egen regi.
- Avdelningarna kan låsas till om personalen rör sig mellan olika avdelningar och det finns ett trapphus mellan dem, förklarar hon.
Det är bra att det är låst till demensavdelningarna, tycker en anhörig till en av de boende på Pjäsen. Men hon är mycket kritisk till att personalen låser och går.
- Jag känner mig otrygg. Det borde finnas en anställd på varje avdelning på nätterna, säger hon.
Hon har fått veta att nattpersonalen går runt på avdelningarna vid minst tre tillfällen varje natt, men hon tycker inte att det känns tillräckligt.
- Det är så mycket som kan hända mellan dessa rundor. Det tar en stund om någon måste gå på toaletten eller få en ny blöja och under den tiden kan det hända saker.
- Jag tror att personalen och cheferna på Pjäsen gör sitt yttersta, men de är för få.

Olika behov
Kommunen har aldrig ställt något krav på minimibemanning när man har upphandlat äldreomsorg.
- Vi kräver att vården ska ha god kvalitet och att brukarna ska känna sig trygga, men hur man väljer att lösa det lägger vi oss inte i. Behoven kan se så olika ut på olika avdelningar, säger äldreomsorgschef Mariann Godin Luthman.
Inte heller Socialstyrelsen har hittills formulerat krav på minimibemanning. Mariann Godin Luthman är inte säker på att det skulle vara till fördel för verksamheterna. Dagens äldreomsorg ska vara individanpassad.
För att få ett bättre grepp om läget i den äldreomsorg som erbjuds till gotlänningarna gör man just nu för första gången en systematisk kvalitetsuppföljning av både egna verksamheter och verksamheter som lagts ut på entreprenad. Här ställer man frågan om hur verksamheterna garanterar trygghet och säkerhet för de boende dygnet runt. Denna undersökning väntas bli färdig i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om