Gotland ska bli fritt från sopkorgar om tio år. Det är ett av målen i Region Gotlands avfallsplan, som beslutats för att göra stränder, natur och gator skräpfria. Effekten riskerar att bli den motsatta. Det menar Anna Norrsell, som skrivit till regionen och föreslagit att de traditionella sopkorgarna i stället blir kvar.
– Jag plockar skräp varje dag när jag är ute med hundarna. Det är kaffemuggar, papper från hamburgerrestaurangerna och cigarettpaket. Jag plockar upp vad jag ser och lägger i en påse jag har med, jag har hållit på med det här länge, säger Anna Norrsell.
Hon går flera rundor med sina tre hundar på dagarna. Promenaderna med Siri, Edda och Ville går i olika delar av östra Visby.
– Det är värst efter helgerna. Många som har varit och festat tar en hamburgare eller så på vägen hem och kastar skräpet på marken, säger Anna Norrsell.
Enligt regionens plan ska antalet sopkorgar med blandat avfall minskas och ersättas med "fler möjligheter att sortera sitt avfall på offentlig plats."
– Det står ett stort kärl nere på Östercentrum, men när människor går ut längs Österväg och bortåt finns inga sopkärl, då kastar många skräpet på marken.
Anna Norrsell plockar noggrannt upp det skräp hon hittar längs promenaden. Värst är läget vid radiohuset på A7-området. Urdruckna flaskor, kaffemuggar i papp och annat skräp ligger i gräset längs trottoaren.
– Jag blir så ledsen. Det är inte bara regionens ansvar att hålla rent, det är allas ansvar. Man borde starta någon form av rörelse för att plocka upp skräp lite då och då.
En hundägare som inte hittat någon sopkorg avslöjas av de kvarlämnade, fyllda bajspåsarna utanför radiohuset. Också de plockas plikttroget upp av den frivillige renhållaren. Att det är någon minusgrad ute underlättar, på det hela taget är skräpsituationen bättre på vintern. Under turistsäsongen är den som värst – och Anna Norrsell befarar att den förvärras ytterligare kommande somrar.
– Hur ska turisterna hitta till de här intelligenta sopkärlen som sorterar? frågar hon sig.
– Och var ska de göra av den sista skräppåsen när de ska lämna sitt boende? Risken är ju att de hamnar på fel ställe.
Anna Norrsells förslag till regionen är att sopkärlen blir kvar runt ringmuren, i staden och framför allt där människor går på hundpromenader eller hem från krogen via Östercentrums matställen.