Arbetet med p-avgifterna har varit en uppslitande process som tekniska nämnden tvingats upprepa inför varje sommar. Framöver ska alla veta vad som gäller, långt i förväg.
Vid gårdagens informationsmöte ville politikerna inte lätta på förlåten och avslöja något om kommande beslut. En första vink ger arbetsutskottet den 15 februari. Då tas ett förslag som polisen ska yttra sig över. Sedan avgör tekniska nämnden parkeringsfrågan den 29 februari.
"Symbolisk summa"
Förvaltningen vill ha avgifter året runt. Att byta från p-skiva till avgift under en del av året förvirrar. Avgift året runt får stöd av trafikpolisens chef Anders Särland och även tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) argumenterar för den lösningen. Han kan tänka sig att ta ut en "symbolisk summa" på en krona under lågsäsong.
Tanken på avgift året runt mötte dock protester.
- Jag fattar inte hur man tänker. Varför ska man ta ut avgift under vintern när det finns gott om tomma platser? undrade Håkan Onsjö.
Polisen gillar gratis
Företagarnas organisation Visby Centrum är inställd på att det kommer att bli avgift av något slag. Man vill då att de första två timmarna ska vara gratis, ett förslag som polisen gillar. Det skulle innebära att trycket och trafiken minskar på flera av de mindre gatorna nära Östercentrum.
- Till och med högskolestudenter parkerar på Polhemsgatan för att slippa avgifter, intygade Folke Ansén, en av de boende som störs av trafiken sommartid.
Gratistimmarna uppskattas dock inte av regionens trafikingenjör Lennart Klintbom. De leder till minskad tillgänglighet och ökad söktrafik, en åsikt som delas av konsulten Emily Evenäs som utrett p-frågan. Hennes utredning visar att flera av parkeringarna i Östercentrum hade 100 procents beläggning vissa dagar förra sommaren.
- Då fungerar inte parkeringarna bra, utan leder till ökad söktrafik. Beläggningen bör inte vara högre än 90 procent, säger hon.
Boendeparkering
Av gårdagens möte förstår man att boendeparkeringen i innerstaden är ett stort problem. Det finns 1 250 bilar registrerade på boende i innerstaden och många tvingas cirklar flera varv innan de hittar en ledig ruta. Det kan bli långt från hemmet, och dessutom får bilen inte stå där längre än 48 timmar.
Lennart Johansson från Innerstadsföreningen fanns på plats för att föra fram föreningens åsikt om att boende borde kunna stå längre period, kanske ända upp till sju dygn på samma plats.
Tommy Gardell utlovade ett beslut om boendeparkering, men tror inte att det kommer samtidigt som beslutet om avgifterna.
- Vi behöver ha avgifterna på plats först, säger han.