Hävdar att plundringen inte var planerad i förväg

- Det var en enorm frihetskänsla. Den friska luften, avkopplingen. Man måste pröva själv för att förstå tjusningen.Så beskriver 46-åringen sina känslor när han med metalldetektor letade mynt på åkern vid Gandarve i Alva en natt i oktober 2009.

Visby2011-05-05 04:00

Under första rättegångsdagen fick 46-åringen möjlighet att beskriva sig själv och varför han en natt hamnade med metalldetektor i Alva. Han är barndomskamrat med den åtalade 45-åringen. Båda uppväxta norr om Stockholm. De var lite av kufar, tycker han:

- Vi samlade på allt, ölburkar, frimärken och en massa annat.


Sökte efter mynt
Metallsökare har han använt i många år, långt innan de blev förbjudna att använda.

Han sökte på stränder och i parker efter mynt. När lagen skärptes sökte han och fick tillstånd att fortsätta. Flera gånger har han använt utrustningen utomlands, och efter en resa till Danmark 2009 kom metalldetektorn med till Gotland. Där låg den kvar när han återvände på hösten.

- Jag var och handlade i Hemse. Så kom tanken, om jag skulle ta och pröva detektorn...


Erkänner brott
46-åringen erkänner fornminnesbrott, men anser inte att det han gjort är grovt. Han hävdar att det var en slump att det blev Gandarve i Alva. Ingenting var planerat.

Han beskriver frihetskänslan, den friska luften, sällskapet av lammen på åkern, och hur han hittade 20-40 mynt första natten.

46-åringen återvände ytterligare tre nätter, då tillsammans med ytterligare en person. I tingsrätten ville han inte berätta vem det var.

Om känslorna från natten i Alva etsat sig fast, så är det mycket annat som 46-åringen glömt. Han kom inte ihåg om han visade mynten för 45-åringen, och inte om den okända personen följde med till 45-åringens hus på mellersta Gotland.

I den tusen sidor långa förundersökningen finns många punkter som antyder att allt varit noga organiserat.

Vid husrannsakan i november 2009 i 45-åringens hus på mellersta Gotland hittades fullt med ändamålsenlig utrustning, allt från metallputsmedel till metallsökare.


Kartor över fyndplatser
Samtliga tre huvudåtalade hade metalldetektorer, och i datorer och portföljer hittades ett omfattande kartmaterial med koordinater till kända fyndplatser.

46-åringen ägde även en bil som kunde köras helt släckt. Inte ens bromsljusen tändes. 46-åringen hävdar att han inte har någon aning om hur dokumenten hamnat i hans dator.

- Jag vet inte ens vilket syfte de har, sade han.

Om bilen säger han att den var nyinköpt. När larmet monterades bort uppstod ett elfel. Det avhjälptes genom att ta bort en säkring, vilket gjorde att alla lyktor, även bromsljuset, enkelt kunde släckas.


Båda nekar
I dag fortsätter rättegången med förhör av de andra två huvudåtalade, 45-åringen och 39-åringen. Båda nekar till alla anklagelser.

De hävdar att de i första hand åkte till Gotland i oktober för att träna på Rubiks kub. Båda deltog i VM som gick 9-11 oktober i Düsseldorf. 45-åringen bar i tingsrätten på en väska försedd med VM-loggan.

Den samlare i Skåne som köpte ena halvan av det tudelade krucifix, vars andra del hittades i Alva, nekar också. Han hävdade i går med emfas att han handlat i god tro. Samlaren har sammanlagt gjort ett 30-tal affärer med 45-åringen, som han uppfattat som en välrenommerad handlare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om