Här väcks intresse för "den tråkiga politiken"

De politiska partiernas information i skolorna är jätteviktig.- Det var så mitt politiska intresse väcktes, säger Adriaan van Tour.

Partipolitik. Vänsterpartiet kom till Richard Steffen-gymnasiet med Brittis Benzler, Annamari Bauer och Sebastian Rapp - och fick frågor bland annat om betygen i skolorna och bristen på bostäder.

Partipolitik. Vänsterpartiet kom till Richard Steffen-gymnasiet med Brittis Benzler, Annamari Bauer och Sebastian Rapp - och fick frågor bland annat om betygen i skolorna och bristen på bostäder.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-09-10 04:00
Vid valet 2006 gick Adriaan van Tour på Solbergaskolan. Partierna kom till klassrummet och informerade om sina idéer och program.
I år är det tvärtom, Adriaan van Tour är en av dem som åker ut i skolorna för att berätta som varför han engagerat sig politiskt.
- Det är jätteviktigt för oss att få komma in och informera. Vid informationen på Solberga fick jag upp ögonen för politiken och hur viktig den är, säger Adriaan van Tour som nu är ordförande för SSU på Gotland.

Tre temadagar
Den här veckan anordnar de tre gymnasierna i Visby varsin temadag om valet. Christopher Polhemgymnasiet höll sin i onsdags, i går var det Richard Steffen-gymnasiets tur, och i dag är partierna inbjudna till Elfrida Andrée-gymnasiet.
Även om många ungdomar svarar att "politik är tråkigt" så har det varit gott om frågor till de besökande partierna.
- Jag tycker eleverna förberett sig bra, berömmer läraren Carin Nicklasson.
Hon brukar tipsa osäkra elever att testa någon av de valkompasser som finns på nätet, där man genom att svara på frågor får veta vilket parti som ligger en närmast.

"Många bra saker"
För Julia Möllerström var det dock inte någon valkompass utan gårdagens information i skolan som gjorde att hon tog ställning.
- Fast det var lite svårt att välja. Många partier sa bra saker, tycker hon.
Det som till slut avgjorde vilket parti hon skulle rösta på var en fråga som ligger henne nära.
- Kollektivtrafiken. Jag bor i Mästerby och är beroende av bra bussförbindelser, säger hon.
Julia Möllerström hörde till dem som tyckte att politik är tråkigt:
- Jag har nog ändrat uppfattning i dag. Politik är viktigare än man kan tro. Om jag ska bli aktiv? Nja... det tror jag nog ändå inte.

Alla partier välkomna
Politisk information i skolorna har varit en het fråga, som slutligen fick Skolverket att i våras utfärda riktlinjer. På Gotland tog gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i maj en policy som innebar att informationen skulle ske i ordnade former, därefter skulle skolval hållas. Och alla partier skulle släppas in.
Policyn öppnade dörren för Sverigedemokraterna, men inte vid något tillfälle den här veckan har partiet varit närvarande.
- Vi är ett litet gäng som gör så gott vi kan. Vi känner oss inte tillräckligt rutinerade för att vara med i skolorna, men vi skriver insändare och deltar på andra håll så gott vi kan, säger Per Johansson som är första namn på partiets fullmäktigelista.
Trots frånvaron blev Sverigedemokraterna tredje största parti i valet på Christopher Polhemgymnasiet.
- Det är helt otroligt. Fantastiskt. Jag tror valet kommer att gå på två sätt för oss, antingen skitdåligt eller så blir det en riktig skräll.
- Något mellanting finns inte, säger Per Johansson.
Valresultatet från onsdagens val på Christopher Polhem-gymnasiet:
679 av 832 behöriga elever röstade, med följande resultat:

Moderaterna 163.

Socialdemokraterna 102.

Sverigedemokraterna 92.

Miljöpartiet 72.

Vänsterpartiet 62.

Centerpartiet 51.

Piratpartiet 26.

Folkpartiet 22.

Kristdemokraterna 7.

Feministiskt initiativ 1.


Ogiltiga 7.
Blanka 71.

Resultatet av valet på Richard Steffen-gymnasiet blir klart i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om