Har redan växt ur de nya lokalerna

Friskis & Svettis nya lokaler i Visby är redan för små. Nu överväger föreningen att bygga ut.Planerna får kritik av en privat gymägare som vill ha konkurrens på lika villkor.

Flitig i gymmet. Andreas Lövdahl är en av Friskis & Svettis 2 400 medlemmar på Gotland. "Det börjar bli trångt nu", säger Andreas, som brukar träna tre gånger i veckan. Foto: Henrik Radhe

Flitig i gymmet. Andreas Lövdahl är en av Friskis & Svettis 2 400 medlemmar på Gotland. "Det börjar bli trångt nu", säger Andreas, som brukar träna tre gånger i veckan. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-02-01 04:00

Efter sommaren flyttade Friskis & Svettis in i egna lokaler i den gamla Flextronicsfabriken. I samband med flytten utökades gympa-verksamheten med både gym och spinning. Och medlemsantalet växte. Vid invigningen i augusti hade man 1 500 medlemmar och siktade på att de skulle öka till 2 000 under 2011. Det målet har redan uppnåtts med råge.

- Nu siktar vi på att få 3 000 medlemmar, säger Stellan Sundh, som är ordförande för Friskis & Svettis i Visby.

Många medlemmar innebär att det tidvis har blivit trångt i lokalerna.

- Det är högt tryck på alla gym i januari. Om det fortsätter så här kommer vi att undersöka möjligheten att bygga ut gymmet, berättar Frida Engström som är verksamhetsledare för Friskis & Svettis.

Än så länge är utbyggnaden bara på planeringsstadiet. Styrelsen har fått synpunkter på att det ofta är köbildning till löpmaskinerna och att spinningverksamheten borde utökas. En arbetsgrupp har därför fått uppdraget att titta på förutsättningarna för en utbyggnad.

Stellan Sundh räknar med att resultatet ska kunna presenteras vid årsmötet i mars. Först därefter kommer styrelsen ta ställning till om man ska gå vidare med planerna.


Slår undan fötterna
Timmy Skinner, som är delägare i gymmen Form Visby och Form Visborg, är inte särskilt förtjust över Friskis & Svettis planer på att utöka sin verksamhet.

- Om Friskis & Svettis bygger ut sitt gym finns det risk att de slår undan fötterna för andra gymföretag i Visby, säger Timmy Skinner.

Konkurrensen är hård om gym-besökarna i Visby. 26 000 invånare kan välja mellan sex olika gym. Och det är inte en konkurrens på lika villkor, menar Timmy Skinner:

- Som ideell förening får Friskis & Svettis bidrag och slipper att betala skatt och arbetsgivaravgifter.

- Det var väl okej förut, när de hade sina gympapass, men i dag har deras utbud med spinning och gym mer och mer kommit att likna det utbud som andra gym erbjuder. Deras dyraste kort kostar hälften så mycket som ett kort hos oss. Hade vi sluppit skatt och arbetsgivaravgifter hade vi kunnat vara lika billiga.


Har prövats
Friskföretagens branschorganisation Frisk anmälde för några år sedan Friskis & Svettis till Skatteverket.

Deras anmälan grundade sig i stora drag på samma argument som Timmy Skinner framför: Att Friskis & Svettis har utvecklats från en ideell förening till en gigant som erbjuder samma utbud som de privata gymmen. Men Skatteverket lämnade denna anmälan utan åtgärd.

- Vi är en ideell förening där folk inte får en krona för sitt arbete, säger Stellan Sundh.

Men han har också en viss förståelse för kritiken från de privata gymmen:

- Jag förstår perspektivet, men jag hoppas att vi ska komplettera varandra och inte ska nocka varandra. Vi vill inte ta andras kunder, utan vill få nya grupper att börja träna. Det gör vi bland annat genom att satsa på ungdomar och på de som får fysisk aktivitet på recept.

Friskis & Svettis är en organisation som består av 158 ideella idrottsföreningar med mer än en halv miljon medlemmar. Varje förening ansvarar för sin ekonomi.

Friskis & Svettis startade i Stockholm 1978. 1989 kom verksamheten till Visby. Här hade man först gympa i Södervärnshallen, sedan flyttades verksamheten till gympahallen vid Säve.

I samband med att Friskis & Svettis skaffade egna lokaler bildades driftbolaget FSVAB, som står för hyreskontraktet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om