Som vi kunde berätta redan i fredags har Region Gotland meddelat att Visby hamn och kryssningskajen ska vara behjälplig med att ta emot tomma kryssningsfartyg under coronapandemin. Många av världens kryssningsrederier tar inte emot passagerare, men fartygen måste ha någonstans att ta vägen. Visby är en av de svenska hamnarna som kan ta emot kryssningsfartyg där de kan ligga bland annat för underhåll och för att fylla på färskvatten. Det är en åtgärd som görs för att fartygen när säsongen väl kommer igång ska finnas i närheten när kryssningar i Östersjön kan återupptas.
Henrik Ahlqvist, Copenhagen Malmö Ports chef för kryssningskajen i Visby, säger i ett pressmeddelande så här:
– Rederierna runt om i världen har tömt sina fartyg på passagerare och begränsat antalet besättningsmän till det minimala. Det finns därför nu ett behov av att lägga upp fartygen vid kajer, så att de har tillgång till spillvattenanläggningar och påfyllnad av förnödenheter till besättningsmännen men också för att inte belasta miljön i onödan. För att minimera den allmänna miljöeffekten är det ett bättre alternativ att låta fartygen lägga till vid land. Ska fartygen segla runt på haven måste de ha sina huvudmotorer igång. Ligger de vid kaj är det endast hjälpmotorerna som får lov att vara igång. I den världskris vi befinner oss i just nu är det viktigt att vi alla hjälper varandra för att minimera krisens påverkan.
Det nästan 200 meter långa fartyget Aidacara anlände till Visby vid 9.30 på söndagsmorgonen och kom då senast från Hamburg i Tyskland. Vid lunchtid på söndagen var grindarna stängda runt kajområdet i Visby och inga människor syntes till. Hur länge fartyget ska ligga kvar vid kajen är inte känt.
Region Gotland har markerat att man är positiv till att upplåta kajen till de tomma fartygen.
– Att kryssningsfartygen läggs tillfälligt vid kryssningskajen i Visby så att kryssningsverksamheten kan komma igång snabbt när säsongen öppnar är något som i slutändan gynnar både det gotländska näringslivet och turismen på ön. Vi är alla i en svår situation i och med coronavirusutbrottet och då behöver vi hjälpas åt. Vi har haft en bra dialog med CMP i frågan, säger teknikförvaltningens chef Patric Ramberg i ett pressmeddelande.
I det fall man skulle konstatera att någon ombord på ett kryssningsfartyg bär på coronasmittan ska fartyget gå till en av de svenska karantänshamnarna. Visby är inte en av dem. I Sverige handlar det om Gävle, Göteborg, Helsingborg, Luleå, Malmö, Stockholm, Sundsvall och Umeå.