Både företrädare för kyrkan och länsstyrelsens kyrkoantikvarie Joakim Hansson stämmer i stort sett in i den beskrivning som ges i revisorsrapporten om hanteringen av bidragen till vården av kyrkorna på Gotland. Alla är överens om att det inte är bra att länsstyrelsen sitter på flera stolar i beslutsprocessen.
Inger Harlevi, som tidigare var ordförande för kyrkorådet i domkyrkoförsamlingen, minns situationer när det har känts konstigt:
- Jag fick läsa i tidningen om att församlingen fått tillstånd till åtgärder som jag visste att vi inte ens hade ansökt om, säger Inger Harlevi.
- Men eftersom allt har fungerat har det ändå bara rullat på. Joakim Hansson har en enorm kunskap och koll på allt, fortsätter Inger Harlevi.
- Församlingarna är inte så starka och har inte någon kompetens i dessa frågor. Det märks särskilt på landsbygden där det är förtroendevalda som ska sköta allt, säger domprosten Mats Hermansson.
Obyråkratiska
Joakim Hansson har inte heller känt sig bekväm med att inte ha någon motpart i antikvariska frågor på stiftet. Han har i flera år förklarat att de bör anställa en stiftsantikvarie.
- Men de har sagt att de inte har råd. För ett år sedan fick stiftet pengar till en antikvarie och nu är rekryteringen äntligen på gång. Det är bra. Den personen kan stötta församlingarna. Jag har agerat för att kyrkorna ska må bra. Inte för egen vinnings skull, säger Joakim Hansson.
Joakim Hansson har en förklaring till att Domkyrkoförsamlingen kunde läsa om att det utfärdats tillstånd till projekt som de inte ens hade ansökt om. Vid de tillsynsbesök som görs i kyrkorna noterar man det som bör åtgärdas.
- Att länsstyrelsen sedan beslutar att de får genomföras betyder inte att de måste genomföras. Vi har försökt att vara obyråkratiska, säger Joakim Hansson.
Förödande
I revisorsrapporten kritiseras stiftet för att ge full kostnadstäckning till nästan alla projekt. Det anses vara för generöst. Normalt betalar församlingen halva kostnaden själv. En ändring av den modellen kan bli förödande för kyrkorna på Gotland, tror Joakim Hansson:
- Gotlands församlingar är små och har nästan inga medel. De klarar knappt den dagliga verksamheten. Ett skåp för textilförvaring kan kosta 400 000 kronor och församlingen kan ofta inte ens betala tio procent av den summan. Ska församlingarna betala kommer det leda till att åtgärder inte blir av och att inventarier förstörs.