En behaglig grilldoft spreds över Donners plats under lördagen, då Primörpremiären startade med fokus på sparrisen.
Besökarna kunde på samma gång som de lyssnade till Lennart Bäck och Patrik Silvereke smaka sparrissoppa, eller ta ett glas vitt till den specialkomponerade tallrik som serverades.
I centrum
På tallriken låg sparrisen i centrum, ackompanjerad av hollandaisesås, tryffelsmör, ramslöksaioli, rört smör med smak av citron, samt fänkålssalami.
Allt gotlandsproducerat.
Vid grillen stod Richard Hasselblad, som under flera år hemma på krogen Smakrike varje vår serverat en femrätters meny med sparris i varje rätt - till och med desserten.
- I år är det en sorbet, som vi gör på sparris som körts i en råsaftcentrifug. Sparrissmaken är tydlig. Jättegott, försäkrar han.
Pär Wikström, projektledare för Primörpremiären, räknade med att sälja 150-200 kilo sparris under lördagen.
Plasttunnlar
Att så mycket skulle finnas till försäljning kunde odlaren Ulf Smedberg garantera.
Han svarar för hälften av den gröna sparris som odlas i Sverige.
- På tre hektar odlar vi i plasttunnlar, så där var det inga problem med kylan. Kommer värmen igång nu så skördar vi två ton om dagen, berättar han.
Primörpremiären sträcker sig i år från 7 maj till finalen i S:t Nicolai ruin den 13 juli. Närmast på tur står en primörmiddag på Tott hotell den 20 maj.
Den helgen sker även den officiella invigningen, den 21 maj i Sanda.