Arbetsgivaren Geab jobbar redan med frågor som jämställdhet och mångfald, bland annat genom workshops. Men just den här idén kom från arbetstagarna själva – närmare bestämt från teknikern Henrik Östliden, som kontaktade vd:n Oskar Lindehejd.
– Jag ville starta en samtalsgrupp, där man kan diskutera de här frågorna helt öppet, berättar initiativtagaren.
Han betonar att detta inte bottnar i några upplevelser just på Geab:
– Nej, inte på de fyra år jag jobbat här. Jag tyckte det var positivt redan när jag började här, att det inte fanns så mycket av det där. På tidigare arbetsplatser har jag däremot upplevt situationer där det varit machokultur.
Vad är det som har inträffat då?
– Det har varit en del sexistiska kommentarer och en ganska nedvärderande stämning. Då har jag känt att jag inte trivs.
Även vd Oskar Lindehejd menar att den här problematiken inte är utbredd inom Geab. Men han välkomnar ändå medarbetarnas egna satsning:
– Vi har en kultur som vi är stolta över och dyker det upp brister så hanterar vi dem. Men ett sätt att förvalta och vårda den kulturen är såna här initiativ, säger han.
Duon är försiktig med att prata om vad som kommit upp hittills, inom samtalsgruppen. Men Henrik Östliden ger i alla fall något exempel:
– Det kan handla om vad machokultur innebär; alltifrån om någon tar genvägar gällande säkerheten till mobbning på arbetsplatsen. Men ämnena har varit väldigt blandade.
Ibland kan det vara svårt att locka dem man allra helst vill nå, till sådana grupper, har ni upplevt det?
– Nej, jag tycker det har blivit ganska bra. Jag har inte fått några negativa reaktioner heller, svarar Henrik Östliden.
– De som räckt upp handen är av olika kön och bakgrunder och representerar olika verksamheter, tillägger Oskar Lindehejd.
Behöver elektrikerbranschen generellt jobba mer mot machokultur?
– Jag tror inte det är en branschrelaterad utmaning, det är ett strukturellt problem i samhället. På Geab kommer vi att aktivt fortsätta vårt arbete för att skapa en inkluderande verksamhet, svarar Geabs vd.
En person som kopplats in för att ge inspiration i arbetet är länsstyrelsens jämställdhetsstrateg Caisa Skoggren.
– Jag ser såklart väldigt positivt på detta och vill gärna ge det stöd jag kan till de gotländska företagen. Jag upplevde att det fanns ett stort intresse för att utveckla arbetet och att det finns en medvetenhet i företaget, kommenterar hon.