Bristen på utbildad personal märks tydligt inom äldreomsorgen.
– I hemtjänsten har vi ständigt behov och vi behöver alltid vikarier och extrapersonal till helgerna, säger Annika Kellquist, verksamhetschef för Solrosens hemtjänst och demensboende.
I går lyckades hon anställa en undersköterska med utbildning och erfarenhet, men behovet är ytterligare 15 som vikarier.
För undersköterskan Karin Wedin är det en självklarhet att hjälpa de gamla.
– Det har låg status i samhället, men är bland de viktigaste yrkena, säger hon och får en stor kram av en av de boende.
Men att jobba med äldre i behov av extra omsorg kan vara tungt, och jobbet ställer stora krav på både ödmjukhet och respekt.
– Man får så mycket tillbaka och gör enorm skillnad, säger Karin Bofride.
Hon är undersköterska och hemtjänstsamordnare för Solrosens drygt 50 boende i egna hem. Efter 25 år i vården trivs hon fortfarande.
– Man kommer väldigt nära sina kunder. I vissa fall är det bara vi, i deras ålder är det inte många vänner kvar i livet, säger hon och menar att det i första hand handlar om att vara medmänniska och försöka ta sig tid att lyssna.
Även hos Region Gotland är behovet stort av utbildade undersköterskor. Öns boenden och regionens hemtjänst söker dessutom ett stort antal vikarier.
– Vi behöver få in fler utbildade undersköterskor. I dag är två tredjedelar utbildade och det rör sig om 400 som inte är det, säger Roger Nilsson, HR-chef på socialförvaltningen.