Hon håller tungan rätt i mun, 68-åriga Eva Ribacke Björk. Hennes höga koncentrationsnivå är inte svår att förstå – det är första gången hon är ute på ett VR-äventyr. Väl tillbaka i verkligheten är hennes första ord:
– Jo, jag har varit ute och rest, säger hon och skrattar.
Stämningen är på topp på den seniora mötesplatsen vid äldreboendet på Gråbo torg i Visby. Region Gotland har, inom ramen för initiativet "öppen mötesplats", bjudit in till att låta personer över 65 år testa VR.
Virtual reality, förkortat VR, är en datateknik som bygger på att simulera verkliga eller påhittade miljöer. Särskilt i ropet var tekniken 2016 då Handelns utredningsinstitut utsåg VR-glasögonen till årets julklapp.
Ellinor Björkman, rörelse- och hälsosamordnare vid Region Gotland, förklarar syftet med att låta 65-plussare testa VR:
– Det är en möjlighet att få testa på en teknik många pratar om. Det är verkligen en fördom att det skulle finnas ett motstånd mellan äldre och teknik. När vi anordnar surfsupport tillsammans med Wisbygymnasiet kommer det jättemånga.
2018 anslog regeringen 350 miljoner för att utveckla tekniken inom vården. Gotland tilldelades 2,4 miljoner av dessa. Fredrik Westergaard, utvecklingsledare på socialförvaltningen, anser att fördelarna med digitaliserad äldrevård är många.
– Använder vi tekniken på rätt sätt kan den skapa ett gott liv och många möjligheter. Ett aktuellt exempel är videosamtal med vänner och familj, som används jättemycket.
Vad kan ni använda VR till?
– Som äldre är det kanske inte så lätt att åka till en strand, till innerstan eller tillbaka till sin gård. Men virtuellt kan man göra det och få den positiva känslan.
För Eva Ribacke Björk var dagens VR-debut en slump.
– Jag gick förbi här utanför och undrade vad de egentligen höll på med, skrattar hon. Jag var tveksam, men de lyckades övertala mig att testa.
Och hur var det?
– Häftigt. Däremot blev jag lite yr i bollen.
Eva Ribacke Björk använder dagligen mobilen och datorn. Som tidigare biblioteksassistent används de mest för att låna böcker eller som skrivmaskin.
– Det är svårt men roligt med teknik. Samtidigt vill man lära sig, man vill ju hänga med.
Fotnot: "Öppen mötesplats 65+" är ett initiativ från hälsofrämjande enheten på regionen. I Slite, Hemse och Visby erbjuds alla över 65 år chansen att delta i aktiviteter så som boccia, bingo, surfsupport eller sittgympa.