Förskolan Linden i Visby har anammat ett koncept som arbetats fram inom Hässleholms kommun, vilket innebär att ta en aktiv roll i kunskapsspridningen om miljöarbete och hållbar livsstil.
Principen bygger på att förmänskliga – eller kanske förmonstriga – de olika sorteringskärlen. Istället för ”brännbart” och ”kompost” får de namn som Plastis, Pappis och Metallika.
Lilly Wizén är förskollärare på avdelningen ”Drakarna” där fyra- och femåringarna sedan jul lär sig hur skräp ska tas om hand och sorteras.
Förskolan har sedan länge ”grön flagg”, vilket signalerar ett aktivt miljöarbete, och att arbeta med sopsamlarmonster är ännu en byggsten i det arbetet.
– Det har blivit en del av barnens vardag, är vi ute på promenad plockar vi alltid skräp och sorterar det rätt när vi kommer tillbaka hit, säger hon.
Förutom att sopkärlen är märkta med monstrens namn har Lilly även virkat alla figurer. När någon ny av de totalt 16 monstren dyker upp blir det något att samlas kring och prata om.
– Att ge dem namn hjälper barnen att lättare förstå, det blir mer konkret. Att sortera måste vara enkelt om det ska ge effekt, säger Lilly Wizén.
Barnen tar med sig kunskapen hem, hänger inte sällan med till återvinningen och bannar sina mammor och pappor som råkar slänga fel.
När GT hälsar på dyker förutom Isabelle Hempel även Otto Caperius, Alexander Ronqvist, Nils Gatu och Filippa Strand upp som entusiastiska guider.
De visar de olika monstren och berättar vad de äter:
– Pappis vill ha kartonger och Elli...vad var det Elli ville ha? säger Otto.
– Hon vill ha elektriska saker, säger Nils.
...och så där håller de på. Berättar om Metallika som äter metall, Glas-Klara som äter ofärgat glas, Farao som tuggar farligt avfall och Prassel som kan läsa gamla tidningar i evighet.
Totalt finns 16 olika monster, men på förskolan Linden matas endast några få utvalda.
Sedan sopsorteringsprojektet lanserades i Hässleholms kommun har det spridits till totalt närmare 200 skolor och förskolor.
Av dessa finns drygt 100 utanför Hässleholm, den allra nordligaste är Hammarens förskola i Södra Sunderbyn utanför Luleå.
På Gotland finns två användare registrerade på projektets hemsida, utöver Linden också Atheneskolan i Fardhem.
Idén är att tidigt väcka ett aktivt och lustfyllt intresse för miljöfrågor, där förhoppningen är att varje individ sedan vill bidra till ett mer hållbart samhälle.