Medeltidsveckan Ă€r inne pĂ„ sin femte dag och i Fjelldaltrade-tĂ€ltet inne pĂ„ marknadsomrĂ„det har det varit full rulle. HĂ€r sĂ€ljs varor i lĂ€der och pĂ€ls â allt sytt för hand utanför Göteborg av "tredje generationen pĂ€lshandlare".
Det har kommit mycket kunder under veckan, berÀttar försÀljaren.
â I gĂ„r var det lite för varmt. DĂ„ gĂ„r det lite segare, folk orkar knappt stanna i tĂ€ltet. Sen sĂ€ljer vi ju pĂ€ls ocksĂ„ ...
Trots hettan har affÀrerna gÄtt bra. BÀverpÀls Àr till exempel helt slut, och bland rödrÀvarna finns bara tre exemplar kvar.
â MĂ„nga sĂ€tter dem runt nacken. Vill man inte bara ha halsduk utan nĂ„got lite mer fancy, kan man köra pĂ„ en rĂ€v.
Lite lĂ€ngre bort stĂ„r 26-Ă„riga Daniel Braesch och sĂ€ljer sin debutroman "Sparven frĂ„n Nim" â en medeltidsinspirerad fantasybok.
â Det gĂ„r strĂ„lande. Boken har sĂ„lt som smör, sĂ€ger en glad Daniel Braesch.
Romanen handlar om en ung kvinna som vaknar upp i en hÀstvagn med minnesförlust. NÀr hon börjar pussla ihop vad som hÀnt inser huvudpersonen att hon Àr förföljd av nÄgra elaka typer som brÀnt upp hennes hemby.
Efter att boken slĂ€ppts förra sommaren har den nominerats till "Ă rets debut" av Fantasykammaren. Vissa av besökarna som kommer fram vill höra vad den handlar om â andra Ă€r nyfikna pĂ„ skrivprocessen.
â Det finns mĂ„nga med aspirerande författardrömmar som Ă€r nyfikna pĂ„ hur man gĂ„r till vĂ€ga.
PĂ„ Nordlys, inne pĂ„ marknadens vikingadel, sĂ€ljs det mesta â allt frĂ„n glaspĂ€rlor till svĂ€rd. I Ă„r Ă€r det framförallt en produkt som gĂ„tt extra bra.
â Horn sĂ€ljer bĂ€st, bĂ„de dryckeshorn och trumpethorn. Sen har vi Ă€ven andra produkter av kohorn som skedar, kammar, skohorn och kaffemuggar. Annars Ă€r svĂ€rden populĂ€ra, men det Ă€r de varje Ă„r, sĂ€ger försĂ€ljare Elias Valbo Ridderström.
SjÀlv har han varit pÄ Medeltidsveckan mÄnga gÄnger tidigare. Han tycker att det Àr stor skillnad nu jÀmfört med nÀr det var gratis att gÄ in pÄ omrÄdet.
â DĂ„ gick mĂ„nga bara runt och tittade, vilket gjorde att det blev extremt dammigt och stor belastning pĂ„ toaletter och liknande. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r det skönt nu, nĂ€r det bara Ă€r folk som Ă€r intresserade som kommer.
En annan rutinerad försÀljare pÄ medeltidsmarknaden Àr Kerstin Melin. I dag sÀljer hon medeltida hattar, smycken och klÀnningar tillsammans med sin make, dotter och barnbarn.
â Det hĂ€r Ă€r min hobbyverksamhet, i vanliga fall Ă€r jag lĂ€rare. Men jag gick nyligen i pension sĂ„ nu kan jag göra mer av det hĂ€r.
Det som sÀljer bÀst Àr de fÀrgglada "jungfrukransarna", som bars av vÀlbÀrgade kvinnor, berÀttar Kerstin Melin.
â Sen Ă€r det ju mest klĂ€nningar som folk vill ha för att klĂ€ ut sig. Förra Ă„ret nĂ€r det var kallare vĂ€der sĂ„lde vi fler mantlar.
Det Àr lÀtt att bli hungrig nÀr man strosar runt mellan de hundratals utstÀllarna pÄ plats. Som tur Àr finns det ett omrÄde tillÀgnat mat och dryck. I baren, Medeltidsveckans egen alkoholservering, stÄr Simon Larsson och Hanna Viking. HÀr serveras starköl, vin, cider och alkoholfria alternativ.
â Men det Ă€r nĂ€stan bara öl som sĂ€ljs, berĂ€ttar Simon Larsson.
Han och Hanna Viking tycker att det Àr svÄrt att avgöra vilken mat som Àr populÀrast bland stÄnden. Krögaren Vartan Abgarian, som varit hÀr varje Är sedan 1986, Àr en kÀnd profil bland matgÀsterna pÄ Medeltidsveckan.
â Helgrillat lamm och vildsvin gĂ„r bĂ€st. De som köper det kommer alltid tillbaka, sĂ€ger han.