Hängdes ut som sunkhak – stöttas av gotlänningarna

Sedan restaurangen i Visby pekats ut som ”sunkhak” på sociala medier har gotlänningarna tagit den i försvar. "Bästa stället och inte alls sunkigt. Är amazing!"

Åsikterna går isär om restaurangens något kitschiga fasad. Det var också en bild på fasaden som lades ut på Facebooksidan "Sunkiga hak i Sverige".

Åsikterna går isär om restaurangens något kitschiga fasad. Det var också en bild på fasaden som lades ut på Facebooksidan "Sunkiga hak i Sverige".

Foto: Anna Ekeroth

Visby2023-01-26 19:04
undefined
Åsikterna går isär om restaurangens något kitschiga fasad. Det var också en bild på fasaden som lades ut på Facebooksidan "Sunkiga hak i Sverige".

I början av januari lade någon upp en bild på Thairestaurangen Kanjanas i Visby på en Facebookgrupp och pekade ut den som en sunkig restaurang.

Någon kommenterar namnet lite spydigt och sedan följer hundratals hyllningar från Kanjanas stammisar och andra som tycker om restaurangen.

"Bästa stället och inte alls sunkigt. Kanjana är amazing!" 

"Har alltid god mat o fint upplagt på tallrikarna. Hämtar god mat där då och då. Dessutom en mycket trevlig o serviceminded personal. Heja Kanjana"

"Tänker på vad min mamma brukade säga: Var försiktig uti valet, döm ej kärnan efter skalet"

Totalt nära 300 kommentarer har inlägget fått och de allra flesta är hyllningar, kärleksfulla hälsningar och hejarop till ägaren Kanjana Kornipa Viratanagasam.

undefined
Kanjana är nöjd med sitt liv. "Jag känner mig inte ensam. Jag har en massa kunder som kommer hit och pratar med mig".

Kanjana själv fick syn på inlägget av en slump. Hon är inte särskilt aktiv på Facebook men plötsligt dök bilden upp i hennes flöde. 

– Först blev jag arg, sen blev jag ledsen, berättar hon. 

Lunchen är nästan över och restaurangen är tom sånär som på Kanjana själv som sitter och äter vid ett av borden. 

Trots att inlägget initialt handlade om restaurangens utsida, tog Kanjana illa vid sig.

– Huset är inte mitt. Jag har försökt få fastighetsägaren att fräscha upp fasaden, säger hon. 

Själv har hon gjort så gott hon kunnat, berättar hon. Varje år lägger hon tusentals kronor på att köpa jord och nya blommor för att det ska vara fint även på utsidan av restaurangen. 

– Jag brukar ta in krukorna efter sommaren men i år har jag inte hunnit. Jag är ensam i restaurangen och jobbar med pappersarbete och serverar. Jag har personal i köket men annars gör jag allt själv. Jag jobbar alla dagar och är aldrig sjuk, säger hon. 

Men ju fler inlägg hon läste desto gladare blev hon.    

– Jag har inte sett någon som säger att de inte gillar min mat, säger hon.

Kanjana Kornipa Viratanagasam öppnade restaurangen på Lummelundsväg i Visby för 15 år sedan. 

Hon är nu 63 år och brinner för maten och sitt företag. Hon kommer ursprungligen från Thailand och familjen där driver tre restauranger. Innan hon kom till Sverige drev hon själv en restaurang i hemlandet.

– Det var där på min egen restaurang som jag träffade min svenska man, säger hon. 

De gifte sig och när Kanjana var gravid i sjätte månaden flyttade de till Sverige. De första åren var tuffa och hon längtade ofta hem till Thailand.

– Jag födde min dotter här, hon är 31 år i dag. Nu är hon färdig läkare och jobbar på Karolinska i Stockholm.

Nu lever Kanjana ensam.

– Jag är kock, egen företagare och har hand om allt, jag somnar sent och vaknar tidigt. 

Hon lever ett hälsosamt liv, äter nyttigt, dricker inte och är troende buddist.

– Jag kommer från en stor och stark familj, jag är inte rädd för någon och gillar inte bråk, säger hon. 

undefined
Kanjana låter julgranarna stå kvar lite extra länge för att de lyser så fint på kvällarna.

Restaurangen är inredd med många traditionella detaljer från Thailand och orkidéerna prunkar i fönstren. Utanför däremot är det kallt och ruggigt. Kanjana har satt upp ett staket mot vägen där det ständigt kör förbi bilar. Trots att hon inte bryr sig särskilt mycket om jultraditionerna så har hon satt upp julgranar med långa och många ljusslingor utanför entrén.

– En del tycker att det är jättefint, andra tycker att det är fult. På kvällen är det ju fint när de lyser, men jag ska ta bort dem den sista januari, säger hon.         

"Sunkiga hak i Sverige"

Enligt skaparna av Facebooksidan "Sunkiga hak i Sverige" samlas "landets alla underbara syltor" på sidan. Vem som helst är välkommen att lägga upp sina egna bilder på "Sveriges alla charmigt oestetiska gatukök, pizzerior och hak".

Sidan handlar endast om det estetiska och har inget att göra med hur maten som serveras smakar.

"Sunkiga hak i Sverige" har totalt 56 236 följare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!