Han polisanmäler krog för ofredande

Efter slagsmålet utanför Hamnplan 5 i Visby natten till i går har grannen Joakim Nordahl tröttnat. Nu anmäler han krogen för ofredande, och han är inte ensam om att be polisen om hjälp.

Foto: Kenny Bengtsson

Visby2010-07-30 04:00
- Det blir ofta stökigt på Hamnplan vid stängningsdags. Nu blev det först ett mindre bråk. Polisen kom, men en kvart senare blev det regelrätt slagsmål mellan flera personer på gatan. Då kom ännu fler polisbilar, berättar Joakim Nordahl.
Joakim Nordahl har bott granne med Hamnplan 5 sommartid i fem år.
- Det har blivit sämre för varje år, både med musiken från krogen och livet på gatan utanför. Jag är säker på att krogen överskrider tillåtna gränser nästan varje kväll. Och slagsmål utanför är det minst två gånger i veckan, säger han.
Hamnplan är en av de krogar som haft öppet en timme extra på fredagar och lördag i juli.
- Det har inneburit att nattsömnen störts ännu mer. Nu ligger man vaken till klockan fyra, berättar Joakim Nordahl.
Vintertid bor han granne med tre krogar på Södermalm i Stockholm.
- Där fungerar det bra. Ordningen är mycket bättre och vi störs inte alls, så det borde gå i Visby också. Det finns nationella regler om buller, påpekar han.

Flera anmälningar
Joakim Nordahl är inte ensam om att polisanmäla krogar. Förutom Hamnplan 5 har även Burmeister och Kharma anmälts för ofredande. Även en båt i Visby gästhamn är polisanmäld.
- Det är fler anmälningar än vanligt, konstaterar ordningspolisens chef Mats Holst.
Miljö- och hälsoskyddskontoret har haft ovanligt många samtal om höga ljudnivåer den här veckan.
- Det är som om man stod ut under Stockholmsveckan, men att man inte klarar av att ljudnivån fortsätter att vara hög, säger miljöstrateg Claudia Castillo vid miljö- och hälsoskyddskontoret.
På kontoret växer högen med anmälningar.
- Det är väl ett 30-tal nu. Men de ser olika ut, en del anmäler så fort de störts medan andra väntar och redovisar ett flertal störningar i samma anmälan, säger Claudia Castillo.
Kommunen bytte inför den här sommaren strategi för övervakningen av krogbullret. Tidigare fick ett tiotal krogar vitesförelägganden inför varje säsong och överskred de gränserna begärde kommunen att vitet skulle dömas ut.

Större ansvar
I år lades inga viten på förhand. I stället fick krogarna ett större ansvar att på egen hand kontrollera ljudnivåerna, och överskred man ändå gränsvärdet riskerade man ett vite på 25 000 kronor vid varje tillfälle. I sommar är det bara Burmeister som fått ett sådant vitesföreläggande.
- Vi koncentrerar oss bara på ljudet från krogarna. Ståhejet på gatan är en ordningsfråga som polisen får hantera, säger Claudia Castillo.
Men den höga ljudnivån från personer på gatorna har polisen svårt att göra något åt.
- Det kommer vi nog aldrig åt. Att bevisa vem som skriker högt i en folksamling är mycket svårt, säger vakthavande befäl Göran Storm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om