Halvitalienare gör satsning på helår – ny restaurang i innerstan

Inom kort öppnar en ny restaurang i den anrika byggnaden från 1200-talet. Krögarna har båda italienskt påbrå, därmed är inriktningen på mat och vin klar.
– Med öppet året runt, säger Isabelle Marchesini.

Villa Rosa ska till att börja med bestå av fyra rum i i huset som har anor från 1200-talet. Isabelle Marchesini och Andreas Breschi öppnar restaurang på innergården i sommar och ytterligare en del inomhus under hösten.

Villa Rosa ska till att börja med bestå av fyra rum i i huset som har anor från 1200-talet. Isabelle Marchesini och Andreas Breschi öppnar restaurang på innergården i sommar och ytterligare en del inomhus under hösten.

Foto: Henrik Radhe

Visby2025-05-29 17:30

Utan någon större budget pågår just nu renoveringen av Rosas på S:t Hansgatan i Visby innerstad. Bakom satsningen finns sammanträffandet att Isabelle Marchesini på en tjejmiddag i Stockholm för några år sedan träffade ägaren till Rosas.

– Hon berättade att hon hade ett litet pensionat i Visby, precis vad jag alltid hade drömt om, säger Isabelle Marchesini.

Förra sommaren jobbade Isabelles sambo Andreas Breschi som kökschef på Krakas i Kräklingbo. Paret var sedan med och la bud på ett par olika restauranger, utan att lyckas köpa något. Istället dök möjligheten upp att hyra Rosas under tre år framåt, för att satsa på restaurang och rum för boende i byggnaden som har anor från 1200-talet.

Bådas pappor är från Italien och det vill Isabelle Marchesini och Andreas Breschi ska märkas på meny och miljöer när de nu öppnar eget i Visby innerstad.
Bådas pappor är från Italien och det vill Isabelle Marchesini och Andreas Breschi ska märkas på meny och miljöer när de nu öppnar eget i Visby innerstad.
Förra sommaren var Andreas Breschi kökschef på Krakas. Den här sommaren basar han för köket i den egna restaurangen.
Förra sommaren var Andreas Breschi kökschef på Krakas. Den här sommaren basar han för köket i den egna restaurangen.

Tillsammans har paret många år i branschen. Hon som HR-chef på hotell och restauranger. Han som kökschef.

– Vi är 50 år och vill uppfylla den dröm vi haft. På Gotland och inte bara som någon pop-upp på sommaren utan vi vill köra året runt, italiensk matlagning med gotländska råvaror, säger Isabelle Marchesini.

Inriktningen på Italien är självklar. Både hon och Andreas är halvitalienare och barn till italienska pappor. Isabelles pappa Bruno kommer från Verona och Andreas pappa Marcello från Pescia.

– De tycker att det här är väldigt spännande, säger Andreas Breschi om pappornas nyfikenhet, och visar runt i det som ska bli restaurang både inne och utomhus.

Villa Rosa är namnet och innergården vill Isabelle Marchesini och Andreas Breschi inreda till en klassisk italiensk bakgård.
Villa Rosa är namnet och innergården vill Isabelle Marchesini och Andreas Breschi inreda till en klassisk italiensk bakgård.

När huset, som döpts till Villa Rosa, öppnar den första juli är det till att börja med bara med fyra rum för boende, och en restaurang på gården med utomhuskök, bar och grill.

– Vi tänker oss att det ska bli som en italiensk innergård. I september öppnar vi även med 16 platser inomhus, säger Isabelle Marchesini.

Paret flyttar inför sin satsning till Gotland, och ska faktiskt bo i gårdshuset med en medeltida ruin som innervägg.

I gårdshuset finns medeltida murar och väggarna är oisolerade. Isabelle Marchesini förklarar att deras satsning sker utan någon större budget.
I gårdshuset finns medeltida murar och väggarna är oisolerade. Isabelle Marchesini förklarar att deras satsning sker utan någon större budget.
Rummen målas om och hyrs ut året om. Isabelle Marchesini visar runt och förklarar att hon kommer att ha många andra roller, förutom den som hotellchef.
Rummen målas om och hyrs ut året om. Isabelle Marchesini visar runt och förklarar att hon kommer att ha många andra roller, förutom den som hotellchef.

Under veckorna under högsäsong, mitt i sommaren, kommer personal att anställas – annars är det paret själva som ska sköta hela verksamheten.

– Det känns spännande och lite läskigt, men jättekul, säger Isabelle Marchesini och får medhåll.

Att våga satsa året runt tror Andreas Breschi är nyckeln för att lyckas.

– Vi har lyssnat med gotlänningar, som vill ha fler krogar öppna under hela året, säger han och berättar om italienska recept, men med gotländska råvaror så långt det bara är möjligt.

Om en månad hoppas Isabelle Marchesini och Andreas Breschi öppna och hälsa de första gästerna välkomna till sin italienska innergård på S:t Hansgatan.
Om en månad hoppas Isabelle Marchesini och Andreas Breschi öppna och hälsa de första gästerna välkomna till sin italienska innergård på S:t Hansgatan.

Vinprovningar finns i planen, med buteljer från en italiensk vintillverkare med tre gårdar i Chianti i Toscana. Nyårsfirande och advent. Bröllop och specialbokningar med boende och restaurering. Det är exempel på möjligheter paret menar finns för att utveckla konceptet, trots att deras budget är liten. 

Även om det sommartid redan är gott om krogar är paret inte rädda för konkurrens.

– Vi riktar oss främst till gotlänningar, även om det under några veckor är folk från hela världen här. Men vi har ingen aning om hur det kommer att gå. Kanske står vi här med en tom restaurang, men då har vi i alla fall provat, säger Isabelle Marchesini.

Rosmarin och örter, ingredienser i det klassiska italienska köket.
Rosmarin och örter, ingredienser i det klassiska italienska köket.

Paret har den senaste tiden städat, slängt och återbrukat för att skapa den miljö som de vill ha.

I Stockholm klappar just nu papporna Bruno och Marcellos italienska hjärtan varma.

– Absolut är de lite nervösa, men väldigt hedrade, säger Andreas Breschi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!