Eleverna stoppade korv med prisbelönt mathantverkare

Den prisbelönta korvmakaren John Randow lärde ut tekniker och kunskaper för restaurangeleverna på Wisbygymnasiet.

John Randow lär ut korvteknik på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. Bland eleverna syns Ebba Emanuelsson, Carl Jacobsson och Elvira Sigrén

John Randow lär ut korvteknik på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. Bland eleverna syns Ebba Emanuelsson, Carl Jacobsson och Elvira Sigrén

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2021-12-06 14:58

John Randow har fyra SM-guld i mathantverk och var i fredags gästlärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Eleverna ska lära sig grundläggande kunskaper för att göra korv.

– Kunskap och kemi är nödvändigt för att lyckas med chark, säger han.

Korvmakaren John Randow.
Korvmakaren John Randow.

Enligt John Randows recept så är det rena råvaror som gäller, utan några e-ämnen. För lång hållbarhet använder han mjölksyrebakterier i stället för andra tillsatser. 

– I förlängningen måste du också tänka på det etiska perspektivet med närproducerat och ekologiskt.

Carl Jacobsson och Elvira Sigrén på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.
Carl Jacobsson och Elvira Sigrén på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.

Under lektionen på gymnasiet stoppade de klassiska julkorvar. John Randow tipsade om julkryddor som han brukar använda.

– Det brukar vara kryddpeppar, nejlika, lagerblad, muskotblomma, vitpeppar och lite kummin, säger han.

Otto Samuelsson på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.
Otto Samuelsson på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!