För andra året arrangerade den ekonomiska föreningen Skinnriket en mässa. I år riktades mycket av intresset mot den modevisning som gav eleverna från Folkhögskolans nya utbildning möjlighet att visa upp sina första alster.
Kursen i skinnsömnad och formgivning startade i augusti med 18 kvinnliga elever.
Flera av dem har egna lammgårdar, och utbildningen är ett sätt att hitta nya vägar för dem att förädla de skinna som gården producerar.
Tyngdpunkten i utbildningen ligger i att utforma egna modeller och mönster. I tre olika projekt har man hittills gjort kuddar, accessoarer och västar. I vår står bland annat väskor på schemat.
Mot slutet av kursen hålls en utställning på Langska huset. Vernissagen är den 15 april.
Bästa skinn
Vid söndagens mässa på Wisby hotell kunde skinnproducenterna visa upp sig på bred front. 74 bidrag från ett 20-tal gårdar hade lämnats in till tävlingen om bästa skinn.
- Kvaliteten har blivit bättre. I år är alla skinn riktigt bra, konstaterade Kjell Nilsson, föreningen Skinnrikets ordförande.
Årets mässa hade ett nytt, prestigefyllt pris till "Årets gotländska skinnbesättning". Först ut att få utmärkelsen var Lars och Marianne Nobell, Gannarve i Gammelgarn. De höll sig för övrigt väl framme i bedömningen av de skinn som lämnats in.
Vibert Nilsson och Eva Bjersander var jury och utsåg pristagare i sex kategorier. Lars och Marianne Nobell vann en av dem, och var tvåa i fem. Dessutom vann de publikens pris för bästa eko-skinn.
Publikens pris för bästa skinn gick till Asta Åslund, Hageby gård i Etelhem.
Priset för bästa produkt tilldelades Vibert och Inga-Greta Nilsson, Nors i Hall. Deras kreation "Ulv i fårakläder" var förutom en hängande röd tunga även försedd med radiosändare.
Skinn till London
I dag åker Kjell Nilsson och Elizabeth Qviström till London för att marknadsföra gotländska lammskinn. De ska träffa olika återförsäljare och butiksrepresentanter. Förra året gjordes en liknande resa till Finland, där nu varuhuskedjan Stockmann säljer skinn från Gotland.
- Vi har bildat Silvercurls of Gotland för exportsatsningen. Målet är att sälja 1 000 skinn om året på export, säger Kjell Nilsson.