Gotland Smash Foodtruck är sedan tidigare etablerade i den svenska hamburgertoppen. Där huserar man för närvarande på andra plats på rankingen som Burgerdudes, Sveriges största webbplats för hamburgare, sammanställt.
Burgerdudes har även givit sig i kast den ambitiösa uppgiften att ranka världens bästa hamburgare. Och på denna färska lista tar sig Gotland Smash Foodtruck in på topp 20, närmare bestämt på plats 18.
En placering som trion Noel Ekström, Elias Swerdhjelt och Benjamin Ljungberg mottar med glädje, stolthet och en strävan om att bli ännu bättre.
– Det här betyder mycket för oss, det är helt otroligt att vi hamnar där och får synas i det sammanhanget. Det är en fantastisk känsla, och samtidigt även en viss press att verkligen prestera mer än vad man redan gör. Vi försöker hela tiden att bli bättre, och målet är att klättra på rankingen framöver, säger Noel Ekström.
Mest frekventa på världsrankingen är burgare från USA som återfinns på tio platser av 25 i rankingen. Allra högst upp på tronen är det dock spanskt i form av Hundred Burgers, som har restauranger i Madrid och Valencia.
– De kom och tog förstaplatsen nu från Emily Loves Pizza i New York som har legat etta i några år. Det är intressant att se hur spanjorerna jobbar med sitt kött och sina verksamheter.
Läge för en inspirationsresa till Spanien rentav?
– Vi har faktiskt pratat om det och så får det nog bli, att åka dit och lära oss lite mer. De kör på en annan typ av kött som de hängmörar, men vi tror ju också stenhårt på vårat gotländska kött vilket vi kommer fortsätta med. Om vi kommer testa att hängmöra kött eller inte kan vi inte säga just nu.
Hemligheten till en burgare i världsklass består enligt Noel Ekström, främst av tre viktiga komponenter.
– Bra bröd, bra kött och bra ost. Framför allt är köttet nog det viktigaste, det är huvudkomponenten. Vi har ju vår egna speciella blandning som jag inte riktigt kan avslöja vad den består av.
Något som däremot kan avslöjas är att Gotland Smash Foodtruck kommer att börja sälja sin köttblandning i handeln, så att det blir möjligt att tilllaga sina egna burgare i världsklass hemma. Tanken är att det ska ske i början av 2025.
– Efter årsskiftet hoppas vi att våra hamburgerpuckar finns att köpa i butik. Lagom till när julmaten har lagt sig så är vårt mål att man ska kunna köpa Sveriges bästa hemmaburgare, säger Noel Ekström.