Ridelius galleri och inramningar pĂ„ S:t Hansgatan kunde lĂ€nge stoltsera med att vara Visbys Ă€ldsta affĂ€r, grundad 1841. Men sedan det slog igen 2019 och fastigheten sĂ„ldes Ă€r det Ădins garveri i Almedalen som intar förstaplatsen över Gotlands Ă€ldsta kvarvarande företag i samma bransch.
I Ă„r firar Ădins 170 Ă„r, och det Ă€r mĂ„nga gotlĂ€nningar som genom Ă„ren klivit in genom dörren och kĂ€nt doften av skinn och lĂ€der i butiken pĂ„ Tage Cervins gata i Visby.
â HĂ€r finns historia, sĂ€ger Eva Lilja, som Ă€gt och drivit Ădins garveri sedan 2010.
Garveriet startade egentligen för mer Ă€n 170 Ă„r sedan, i början av 1800-talet, pĂ„ gĂ„rden Boleks i Eskelhem Ă€gd av slĂ€kten Ădin â i just det tjĂ€rade bulhus som i dag stĂ„r i Almedalen.
â DĂ„ garvades frĂ€mst lĂ€der av bygdens kohudar. Det gick ju Ă„t vĂ€ldigt mycket grovt lĂ€der inom lantbruket till remmar, seldon och annat, berĂ€ttar Eva Lilja.
Att flytta garveriet till Visby var ett sÀtt att hÀnga med i tiden.
â Ja, den Ădin som grundade företaget tog intryck av andra garverier i Europa och mĂ€rkte att dessa oftast lĂ„g mer centralt till och nĂ€ra utskeppningshamnar.
170-Ă„rsjubileet avser tiden sedan 1852, det Ă„r dĂ„ bulhuset flyttades till Almedalen och Aktiebolaget Ădins garveri bildades.
â De packade helt enkelt ner hela huset och flyttade det. Almedalen pĂ„ den tiden var ingen fin park, utan mer en plats utanför ringmuren dĂ€r folk som hade det knapert kunde ha lite frukttrĂ€d och dĂ€r man kastade trĂ€dgĂ„rdsavfall. PĂ„ en sĂ„n plats kunde en sĂ„ smutsig verksamhet som ett garveri fĂ„ lite mark, sĂ€ger Eva Lilja.
SlĂ€kten Ădin fanns kvar i bolaget Ă€nda fram till för tolv Ă„r sedan.
Hans-Olof Ădin, nyss fyllda 80 Ă„r, sĂ„lde bolaget till Eva Lilja 2010, som sedan dess driver garveriet med tre anstĂ€llda. Första jobbet pĂ„ Ădins fick hon 1988.
â Jag tyckte garveriet var spĂ€nnande och att det luktade gott hĂ€r inne. De hade egentligen tĂ€nkt anstĂ€lla en kille för att man behövde lite muskler, men lite pĂ„ nĂ„der fick jag ett jobb, 23 Ă„r gammal.
PÄ 90-talet var det sÀmre tider och Eva blev uppsagd. I samband med det gick hon en skinnsömnadsutbildning i Dalsland.
â Jag var borta pĂ„ utbildningen i ett par Ă„r, och flyttade sedan till SkĂ„ne. Men genom Ă„ren hade jag alltid kontakt med Hans-Olof Ădin, sĂ€ger Eva.
Och 2008 ringde han.
â Hans-Olof undrade om jag kunde tĂ€nka mig att ta över firman. För han visste ingen annan som kunde hanteringen av rĂ„a lammskinn med saltning och hela processen.
Under den hĂ€r intervjun kommer Hans-Olof Ădin inspringande i butiken. Han Ă€ger fortfarande fastigheten och har ett litet kontor ovanpĂ„ garveriet.
â Eva har arbetat upp den hĂ€r verkstan pĂ„ ett vĂ€ldigt bra sĂ€tt. Det Ă€r viktigt med bĂ„de turister och Ă„ret runt-gotlĂ€nningar för butiken, sĂ€ger Hans-Olof, som tillhörde femte generationen i Ădins garveri.
Namnet till trots har det inte garvats pĂ„ Ădins sedan 1974. Garverierna i Sverige blev allt fĂ€rre och i dag Ă€r det tvĂ„ större aktörer, bĂ„da i TranĂ„s, som garvar och bereder den största delen skinn.
â 70-talet var ju en plast-era. Allt skulle ersĂ€ttas av plast och nylon, och skinn och lĂ€der var nĂ€stan helt pĂ„ vĂ€g bort, sĂ€ger Eva Lilja.
Detta mĂ€rktes ocksĂ„ hos Ădins, som faktiskt stĂ€ngde helt och hĂ„llet under ett par Ă„r pĂ„ 70-talet.
â Huset stod i trĂ€da och förfall innan man bestĂ€mde sig för att renovera det och öppna en renodlad skinn- och lĂ€derbutik.
Huset renoverades totalt pÄ insidan och sedan dess har butiken sett ut som den gör i dag.
Trender kan komma och gÄ, men lammskinn tycks bestÄ, Àven om suget kanske var som störst för tio-femton Är sedan dÄ det rÄdde en Ernst-effekt och alla skulle ha ett lammskinn i hemmet.
â De flesta skinn sĂ€ljer vi Ă€ndĂ„ slut pĂ„, sĂ€ger Eva Lilja om försĂ€ljningen nu.
De lammbönder som lĂ€mnar in sina skinn till Ădins Ă€r i regel sĂ„dana som slaktar hemma pĂ„ gĂ„rden och fĂ„r mindre kvantiteter skinn.
I dagslĂ€get fĂ„r Ădins in ungefĂ€r 500 skinn pĂ„ en höst som skickas vidare för beredning pĂ„ fastlandet.
â Vi fungerar som mellanhand och hjĂ€lper till att se sĂ„ att saltningen av skinnen Ă€r tillfredsstĂ€llande.
Ădins ska leva vidare, men Eva Lilja börjar ocksĂ„ kĂ€nna sig fĂ€rdig med verksamheten.
â Inom tre Ă„r vill jag att nĂ„gon tar över. Det behövs nĂ„gon som kan brinna för det hĂ€r och vill driva det vidare, sĂ€ger hon.