Innan vårbruket drar igång brukar LRF och Länsförsäkringar bjuda in landsbygdens kvinnor till evenemanget "Bondbrudar".
I år drog de in på Fornsalen under parollen "Bondbrudar - för Gotland i tiden!"
Gun Westholm gav en återblick och berättade om starka kvinnor som gjort avtryck i den gotländska historien.
Resten av dagen ägnades åt att inspirera bondbrudarna att själva ta plats och göra avtryck.
Fick inte dela inkomst
Kerstin Kolmodin i Bara berättade om hur hon på 70-talet gjorde avtryck genom att bli en av de första kvinnliga medlemmarna i LRF på Gotland:
- Som kvinna fick man inte dela inkomst med sin man, trots att man drev gården tillsammans och man fick inte heller gå med i LRF. Men på något sätt krånglade jag mig in i alla fall, minns Kerstin Kolmodin.
Allt att vinna
Lantbruket har allt att vinna på att kvinnorna kliver fram och tar större plats som företagsledare, menar Kristina Olsson från Länsförsäkringar:
- Vi ser att gårdar och företag på landsbygden går från att vara familjejordbruk till större företag med arbetsgivaransvar. Männen fungerar ofta som arbetsledare samtidigt som de också jobbar ute på gården. Jag tror att man skulle vinna mycket på att kvinnorna tog större ansvar. Kvinnor har ett annat perspektiv och är man två som delar på ansvaret blir man inte så "ainsynt". Dessutom har kvinnor ofta har en anställning utanför gården och vet hur exempelvis ett medarbetarsamtal går till, säger hon.
Satsar på utbildning
Förra året träffades bondbrudarna i När och den gången var det kvinnliga företagandet i fokus. Sedan dess har LRF och Länsförsäkringar tillsammans med Folkuniversitetet dragit igång en utbildningssatsning för kvinnor i de gröna näringarna.
Kurserna har handlartom ledarskap, kommunikation och hållbart arbetsliv.
- När det gäller ledarskap handlar det inte bara om att leda andra, utan också att kunna leda sig själv och få ett hållbart liv, säger Kristina Olsson.