Gömt och glömt på Arkivens dag

Under lördagen firades Arkivens dag i hela Norden. På Arkivcentrum i Visby bjöd man besökarna på spännande föredrag och en utställning på temat - Gömt eller glömt.

Maria Larsson Östergren, Landsarkivet har plockat fram spännande handlingar som visades upp under Arkivens dag.

Maria Larsson Östergren, Landsarkivet har plockat fram spännande handlingar som visades upp under Arkivens dag.

Foto: Sofie Regnander

Visby2019-11-10 16:47

Arkivens dag firas alltid den andra lördagen i november, i hela Norden. Men egentligen är alla dagar Arkivens dag eftersom arkiven kan besökas när som helst på året, säger Maria Larsson Östergren, arkivarie på Landsarkivet i Visby.

I år firas arkiven för tjugoförsta gången. Och det är främst två saker som gör att arkiven är värda att fira lite extra en dag om året menar Maria Larsson Östergren.

– Arkiven är en viktig del av vårt öppna demokratiska samhälle. Här finns samhällsinformation från dåtid och nutid som alla kan ta del av. Sen är arkiven en skattgömma som är värd att fira lite extra.

Årets tema var - Gömt eller glömt? I en utställning tolkade både Landsarkivet och Regionarkivet detta tema genom att lyfta fram berättelser som både varit gömda och glömda. Bland annat visades medeltida pergamentblad som efter reformationen återanvänts som bokomslag.

Här visades även dokument från 1600-talet som varit gömda bakom en tapet på gården Kisslings i Fole. Också historien om fotografen Olivia Wittberg från Hemse och hennes känsliga glasplåtar som hittades inmurade i en trappa på 1970-talet berättades.

Under dagen visades även magasinen upp. Rasmus Lund, arkivarie vid Regionarkivet berättar att här finns 18000 hyllmeter. Hyllor som om man radade upp dem på led skulle sträcka sig ända från Visby till Tofta.

– Eller som vi brukar säga till barnen som är på besök. Längden på 92 gotlandsbåtar.

På Gotland ligger både Landsarkivet som är en enhet inom Riksarkivet och Regionarkivet under samma tak. En stor fördel, enligt Maria Larsson Östergren, som gör det enklare för besökarna. På fastlandet kan man få leta på både tre och fyra arkiv för att hitta det man söker.

I vilken utsträckning använder gotlänningarna arkiven?

– Det är väldigt många som kommer hit och man kan väl säga att ingen fråga är den andra lik. Vi märker också att många har tittat på TV-program och blivit inspirerade, som till exempel "Det sitter i väggarna" eller "Vem tror du att du är". Sen verkar det ju mycket enklare på TV. En del som kommer hit har lite orealistiska tankar. Det är som att lägga ett pussel att till exempel släktforska eller hitta ett hus historia. Det är ett pussel som du får lägga själv. Vi kan hjälpa till och lotsa dig, säger Maria Larsson Östergren.

Britt Ronsten och Evert Englund deltog i tipspromenaden som anordnades under dagen. Båda har besökt Arkivcentrum tidigare för att leta i arkiven.
Britt Ronsten och Evert Englund deltog i tipspromenaden som anordnades under dagen. Båda har besökt Arkivcentrum tidigare för att leta i arkiven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!