Frukost – ny business för hotellet i Visby innerstad

BesöksnÀringen och hotellbranschen Àr satt under hÄrd press i dessa coronatider. MÄnga hÄller stÀngt och har skjutit fram öppningsdatumet. Men inte Victoria Berge som Àger Kalk hotel i Visby. "Jag har inget val".

Victoria Berge och medarbetaren Revati Berzinska. Alla anstÀllda Àr permitterade till 40 procent. Att sÀga upp nÄgon har inte varit ett alternativ.

Victoria Berge och medarbetaren Revati Berzinska. Alla anstÀllda Àr permitterade till 40 procent. Att sÀga upp nÄgon har inte varit ett alternativ.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-05-22 09:03

Det Ă€r inte precis sĂ„ att det ringer oavbrutet i telefonen pĂ„ Kalk hotel i Visby. Ett normalt Ă„r hade det lilla hotellet strax innanför muren varit fullbelagt sĂ„ hĂ€r i maj. Men det Ă€r inget normalt Ă„r. 

2016 köpte Victoria Berge hotellet och sedan dess har hon arbetat med att sĂ€tta sin egen prĂ€gel pĂ„ de numera 21 rummen tillsammans med sina fyra anstĂ€llda. Liksom alla andra upplevde hon hur allt abrupt förĂ€ndrades frĂ„n en dag till en annan i mitten av mars. Men nĂ€r andra har tvingats stĂ€nga eller skjuta pĂ„ sĂ€songsöppnandet har Victoria Berge valt att till varje pris hĂ„lla öppet. 

– NĂ€r jag har hör hur andra i branschen har det kan jag drabbas av panik, men man mĂ„ste styra sig att tĂ€nka positivt. Jag tĂ€nker att om jag inte gör det hĂ€r idag, sĂ„ har jag kanske ingen verksamhet i höst. Jag har inget val, sĂ€ger hon bestĂ€mt.

Hon berĂ€ttar att coronakrisen har gjort henne och medarbetarna mer kreativa, tvingat dem att tĂ€nka nytt. Redan i januari byggde man om och förvandlade den tidigare frukostmatsalen, med plats för nio bord, till ett nytt hotellrum. I kĂ€llaren lyckades man skapa betydligt fler frukostplatser. Ett lyckokast, för nu har frukost blivit en ny business för hotellet. 

– Vi har drop-in, take away och skrĂ€ddarsyr erbjudanden till företagare. Det Ă€r ganska hög efterfrĂ„gan frĂ„n fastlandet ocksĂ„. Det kan handla om barn som inte kan Ă„ka hit och som vill överraska sin gamla mamma eller pappa med en hemkörd frukostpĂ„se. I mars som vanligtvis Ă€r lĂ„gsĂ€song slog vi faktiskt rekord. Den ena idĂ©n föder en annan.

Varenda detalj i verksamheten har gĂ„tts igenom. Än sĂ„ lĂ€nge har Kalk hotel inte haft en enda noll-natt. Man har haft gĂ€ster som valt att semestra pĂ„ hemmaplan nĂ€r utlandet inte varit ett alternativ. Men att jĂ€mföra med förra Ă„ret gĂ„r inte, sĂ€ger Victoria.  

– Just nu ser bokninglĂ€get för sommaren ganska ljust ut. Det kĂ€nns som att folk börjar planera lite. Men det kan ju snabbt förĂ€ndras. 

Har du nÄgot rÄd till andra som kanske misströstar nu i coronatider?

– Jag tycker man ska gĂ„ tillbaka och tĂ€nka pĂ„ varför man startade hotellet eller morotsodlingen eller vad det nu Ă€r. Försöka hitta den drivkraften igen Ă€ven om allt kĂ€nns nattsvart. Ett annat rĂ„d Ă€r att ta hjĂ€lp. Mina medarbetare, vĂ€nner och min familj Ă€r ovĂ€rderliga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!