Fritt fram för dansken - men inte för kyssar

Dansken är här! Valdemar har kommit till ön!Medeltidsveckan är här. Dåtid möter nutid.Attityden är anakronism i tid och rum över epoker.

Olycksbådande. Den här kämpen kungör den danske härens ankomst. Han har som synes redan fått på nöten.

Olycksbådande. Den här kämpen kungör den danske härens ankomst. Han har som synes redan fått på nöten.

Foto: Kenny Bengtsson

Visby2010-08-09 04:00
Det är vecka 32 och dags för ännu en Medeltidsvecka. Nu för 27 gången kan den uppleva på olika sätt. Då som nu i tjänst vid upptakten den andra söndagen i augusti lever minnet av den första Medeltidsveckan.
De bärande programpunkterna är desamma men i övrigt har mycket förändrats. Det från början lokala folkbildningsnöjet har utvecklats till en veckolång festival och en av öns största turistattraktioner.

Från tre till sju
Från 1984 med tre festdagar till en veckolång upplevelse 2010, finns marknaden kvar men flyttad från Strandgatan till Paviljongsplan. Valdemarspelen hålls som vanligt på Stora torget och jungfrun muras in i tornet.
Gatuteater och skådespel, nu med professionell prägel, var redan från början personligt präglade inslag i gatubilden. Den första medeltidssöndagen i nutidshistorien satt länsantikvarien Marita Jonsson på Åke G Sjöbergs Strandgatetrapp och plockade höns med dottern Agnes som knäsatt lindebarn.
Uppifrån ett fönster på Sankt Hansgatan kastade Agneta Werkelin, då med företaget Yllet i sin linda, ut innehållet i ett fiktivt nattkärl över folket på gatan. Och på Stora torget höll änkan Pleskow, alias Wiveka Schwartz, hov.

Dikt och verklighet
Historien som var, sagorna som blev, är ord som bär medeltidsveckan vidare. 1361 landsteg Kung Valdemar med sin här vid Kronvalds fiskeläge på Gotlands västkust. De gutniska bönderna försvarade sig i ett slag vid Ajmunds bro i Mästerby sig men besegras utanför Visby stadsmur. Stadens råd kapitulerade och borgarna öppnade portarna mot Valdemars svekfulla löfte om bibehållna privilegier.
- Det är den historiska bakgrunden kring vilken vi bygger vår medeltidsvecka som är mycket mer än bara en festival, konstaterar Marie Flemström, generalsekreterare i stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland.
Så är klockan sex, gårdagens söndagseftermiddag övergår i kväll och på nytt den danske kungen in genom Söderport. Med sin hedersvakt drar han över Södertorg och Sankt Hansgatan fram mot Stora torget.
Medeltidsklädda och nutidsdressade borgare möter upp längs vägen för att senare brandskattas i välregisserade skådespel på torget och ett jungfruspel med stranden och havet i väster som scen.
Aftonsång i Sankta Maria följd av festkväll på strandpromenaden med musik och dans och uppträdande på Kapitelhusgården avslutar den programtäta dagen som började med klockringning i Domkyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om