Friluftslivets Hällarna formas

Alla spår efter militären sopas inte bort när Hällarna blir kommunalt naturreservat. När kommunekolog Jimmy Holpers nyligen tog sig in i de gamla bränsleförråden såg han nya möjligheter.

Bevaras. Den stora skjutvallen mot havet har militären tagit bort, men de bränsleförråd som ligger längs vägen mot Kneippbyn får vara kvar. Militären är en del av Hällarnas historia, och på något sätt ska det markeras.Foto:Henrik Radhe

Bevaras. Den stora skjutvallen mot havet har militären tagit bort, men de bränsleförråd som ligger längs vägen mot Kneippbyn får vara kvar. Militären är en del av Hällarnas historia, och på något sätt ska det markeras.Foto:Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-11-23 04:00

Jimmy Holpers fick inga nycklar till förråden, utan han fick klippa militärens gamla lås och bryta upp svetsfogarna kring dörren.

- Jag var lite orolig för vad vi skulle hitta, berättar han.

Förråden innehåller fyra stora rum, halvt nedgrävda i marken. Man ser dem när man åker mot Kneippbyn och Högklint. Rummen öppnar nya möjligheter. Kafé kanske. Eller naturrum - Hällarna har ett hundratal rödlistade arter som behöver presenteras. Eller ska det bli ett militärt museum?

Fantasin får flöda, och Jimmy Holpers får hjälp av allmänheten. Sedan han tillträde tjänsten som kommunekolog i somras får han dagligen samtal om Hällarna och vad som är på gång. Många oroas över biltrafiken.


Parkeringar
- Vi måste begränsa biltrafiken och camping redan till nästa sommar. Hällmarken är känslig och tål inte så mycket trafik, säger han.

Tankar finns redan om att göra tre större parkeringsplatser (se grafiken) och spärra av resten av vägarna in i området. Men å andra sidan är tillgängligheten viktigt, eftersom det i första hand är för rekreation och friluftsliv som reservatet skapas.

- Vi måste se till så att så många som möjligt kan besöka området. Vi måste bygga trappor så att det blir lättare att ta sig upp och ner för klintkanten, säger Jimmy Holpers.


Stort intresse
Att intresset för Hällarna är stort vittnar de många medborgarförslag som lämnats in om. Förslag om att bilda reservat har följts av medborgarförslag om begränsad biltrafik, utveckla området till strövområde och anlägga motionsslingor.

Kommunekologen arbetar tillsammans med Harald Gröttvik, projektledaren för den nya stadsdelen Visborg. Som norrman ser Harald Gröttvik Hällarna med lite andra ögon.

- Det är ett fantastiskt område. Tillsammans med Hansestaden Visby och de medeltida kyrkorna kan det bli topp tre av vad vi har att visa upp. Hällarna är en mosaik av alla naturtyper Gotland har, säger han.

På Gotland är det länsstyrelsen som har störst erfarenhet av att bilda naturreservat. Det finns bara ett kommunalt reservat sedan tidigare, Galgberget som tillkom 1998. (Hällarna blir dubbelt så stort).


Beslut i maj
Länsstyrelsen har hjälpt till i arbetet. En skötselplan är snart klart. Den utesluter inte att lamm betar marken.

- Det fanns lamm på Hällarna för hundra år sedan. Och visst vore det ett supertrevligt sätt att sköta området, säger Jimmy Holpers.


Till sommaren
Om tidplanen håller är förslaget till reservatsbildning klart för beslut i regionstyrelsen i maj. Genom att regionen åtar sig att "skydda mark för alla kommande generationer" kan man även få statligt stöd från Naturvårdsverket.

- En värderingsman har redan varit här och gått igenom markerna. Vi kan få hälften av vad marken är värd, säger Jimmy Holpers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om