Från Visbyfabrik till telejätte i Kina

Efter tio år på Kontaktlinskliniken i Visby ville Elisabeth Henricsson göra något nytt. Hon hamnade på Ericsson och det blev startskottet för en helt ny karriär. I dag jobbar hon på ett storföretag i Kina.

Drivkraft. Elisabeth Henricsson tror inte på de kinesernas stämpelklockor och övervakning. "Det går alltid att motivera människor att hitta sin egen drivkraft".

Drivkraft. Elisabeth Henricsson tror inte på de kinesernas stämpelklockor och övervakning. "Det går alltid att motivera människor att hitta sin egen drivkraft".

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-02-12 04:00
Ericssons Visbyfabrik stod på sin topp när Elisabeth Henricsson i mitten av 90-talet blev assistent åt platschefen på Ericsson Radio Access. Två enheter slogs samman till en. Massor av folk var på väg in på fabriken. Det var full fart på anläggningen och Elisabeth jobbade med förändringsarbete och utbildning av personal.
15 år senare är Visbyfabriken historia, men Elisabeth Henricsson jobbar fortfarande med förändringsarbete och personalfrågor i telekombranschen. Numera finns hon hos Sony-Ericssons värsta konkurrent i Kina.
Elisabeth lämnade Ericsson i Visby innan nedgången kom. Trots att hon vuxit upp i Visby, har hon aldrig känt sig särskilt hemma här.

"För individualistisk"
- Har du läst barnboken "Pricken"? Den handlar om en prickig kanin som växer upp bland vita kaniner. Så kände jag mig. Jag har aldrig passat in här. Jag är för individualistisk, förklarar Elisabeth.
Hon flyttade till Stockholm med sina tre döttrar. Här fortsatte på Ericsson, men studerade också vid Uppsala universitet. Till slut hade hon fått en magisterexamen i personalvetenskap, med den gjorde hon karriär inom företaget. Hon var bland annat kommunikationschef inom moderbolaget.
Uppdrag och arbetsgivare har skiftat flera gånger sedan dess, men för ett år sedan blev hon "headhuntad" av företaget Huawei som har sitt huvudkontor i Shenzhen i Kina. Här är hon personalchef för 44 000 anställda på företagets avdelning "Products & solutions".

Äventyr
Shenzhen var en liten fiskeby för 20 år sedan, men läget nära Hongkong har lockat storföretag och numera är Shenzhen en storstad med 14 miljoner invånare.
Alla är mer eller mindre nyinflyttade, men Elisabeth Henricsson från Visby är ändå något av en udda fågel. Här finns bara ett par tusen västerlänningar.
- Varje dag är ett äventyr, säger Elisabeth Henricsson.
De orden har blivit hennes motto, för det är inte helt enkelt att komma utifrån, med västerländska värderingar och ha uppdraget att leda ett förändringsarbete i ett stort kinesiskt företag.

Kulturella klyftor
Språkbarriären är bara en av trösklarna. Än så länge går all kommunikation med företagsledning och kollegor via tolk. De kulturella klyftorna är lika stora:
- Det är som i Sverige på 60-talet. Grundsynen är att människan är lat och måste övervakas med stämpelklocka. Jag tror inte på den ledarstilen, det går alltid att motivera människor att hitta sin egen drivkraft, säger Elisabeth.

"De bara gör det"
Elisabeth tror inte att den kinesiska företagskulturen kommer att bli som den västerländska. Mycket av den kinesiska framgången beror ju på att gör på sitt eget sätt, resonerar hon. Men de kommer att förändras och förändringen kommer att gå snabbt. Det är hon övertygad om. Kineserna gör vad de måste göra:
- Det kommer bara ta några år innan de har kommit i kapp med väst. De är fantastiskt duktiga på att snabbt ställa om. Måste de göra på ett annat så så gör de det bara, säger Elisabeth Henricsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om