Försmak av sommar

Årets första glass är en försmak av sommaren. När en glassbutik i Visby skänkte bort mer än ett kvarts ton glass ringlade köerna långa.

Kö. En lång kö ringlade in i glassbutiken när mer än ett kvarts ton glass skänktes bort.FOTO: ROLF JÖNSSON

Kö. En lång kö ringlade in i glassbutiken när mer än ett kvarts ton glass skänktes bort.FOTO: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-04-18 04:00

På 80-talet lanserade Guteglass "gutekulan". Gotlänningar bjöds på en extra kula i struten och den kulan glömmer vi aldrig.

- Det är väldigt många som tycker att vi ska bjuda på en gutekula, men det där är svårt att organisera upp. Jag bjuder på glass vid ett tillfälle på våren i stället, berättar Micke Ericsson som driver företaget Visby glass.


Fruktigt
I lördags var det dags. Micke hade laddat frysboxen med mer än ett kvarts ton glass och när portarna slogs upp vid lunchtid ringlade kön lång utanför butiken. Alla fick smakprov på årets alla nyheter och Micke blev glad om de också berättade vilka glassar som var goda och vilka som inte föll på läppen.

- Det ger mig en indikation om vilka glassar som jag ska ha med i det ordinarie sortimentet i sommar.

Årets glasstrender drar åt det fruktiga hållet, säger Micke Ericsson:

- Det har varit otroligt mycket nötter och choklad under de senaste åren, men i år satsar jag bland annat på en persikosmak. Den skulle inte en människa ha köpt för något år sedan.

Men glasskundernas preferenser förändras också över säsongen. Det har Micke märkt under sina tolv år som glassfabrikant. På försäsongen gillar vi glass med bärsmak och fram emot hösten föredrar vi nötter.

Det var mest ungdomar i kön, men här stod också Laila och Sten Julin.

- Vi är pensionärer, men när det handlar om glass blir man som barn på nytt, säger Laila.

De har många glassminnen. Sten minns en grön isglass från sin barndom och Laila glömmer aldrig puckstången med jordgubbsmak. Innan de blev pensionärer drev de en tobaksaffär vid Stortorget i Stockholm och där gick det åt stora mängder glass.

- Nu äter vi glass året om, men den är förstås allra godast på sommaren säger Laila och Sten.

Jasmine Olofsson, Stina Åström och Fredrika Jonsson tycker också att glass smakar bäst på sommaren, men de har lite olika favoriter: Jasmine gillar sorbet, Stina tycker om pecannötter och hallon och Fredrika föredrar choklad.

- Det är gott att blanda olika sorters chokladglass, säger Fredrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om