Folkvandring till GA:s bakgård
Med 150 anmälda stånd på söndagens GA-loppis mot 160 på lördagens Kräklingbo marknad tangerar uppkomlingen i Visby veteranen på Östergarnslandet.Som vanligt noterades både köpfest och säljkalas noterades för GA:s-loppmarknad, nu för fjärde gången och ett återkommande arrangemang.
Kom och köp! Söndagens loppis på GA:s bakgård blev en folkfest av sällan skådat slag. Arrangemanget är snart lika stort som Kräklingbo marknad.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Leif Persson från Slite har varit med på varenda GA-loppis sedan starten. I söndags var det fjärde gången gillt för honom bakom ståndet med prylar.
Vid niotiden på lördagsmorgonen tycktes infernot vara ett faktum bakom GA-huset. Med fem minuters intervall kördes bilar fram, lastades ur och bord dukades upp.
Strax före 11-slaget var ordningen återställd. 150 stånd, tio färre än på lördagens marknad i Kräklingbo, hade funnit sin plats.
- Varsågoda och välkomnade hälsade GA-loppisens fader Henrik Radhe. Med en minut kvar till öppningsdags räknade han ner tiden, på slaget prick släpptes avspärrningarna och folkmassan från organiserade köer vällde in.
Taktik
Försäljningstaktik noterades bland garvade loppisrävar. För dyra priser förhandlades ner, lågt satta priser lockade till köp medan värdefulla objekt betalades mer.
- Jag har fyndat en lampa från tiden kring1940- till 1960-tal för 25 kronor. Den är i plåt, lackerad i orange och betingar nog upp emot 300 kronor på den öppna marknaden, konstaterade Johannes Edlund förnöjt.
På jakt efter fyndet få visste att de behövde kunde GA-loppisen förverkliga många udda drömmar. Åtråvärda tycktes prylar vara från 40-tal, 50-tal och 60-tal
- Jag visste inte att jag behövde ett paraplyställ. Men detta blir perfekt hemma i hallen, berättade Leif Ohlstenius som glad bar han hem ett det nygamla förvärvet i mässing, perfekt i skick och en femtiolapp fattigare.
Samlarvärde
Bland dyrgriparna noterades eftersökta samlarobjekt som telefoner modell Kobra, i produktion från 1953 till 1982, i kulörerna rött och mintgrönt.
Till godbitarna hörde också Stringhyllan skapad 1949 och en försäljningssuccé från 1955 och långt in på 1960-talet med måste-ha-värde också i dag.
Leksaker i bra skick liksom barnkläder och sportutrustningar fann snabbt nya ägare. Detsamma gällde också barnstolar och vaggor.
Lite mindre intresset tycktes finnas för fattigmanssilver och gamla kokkärl av aluminium typ saftmajor och tryckkokare.
Men tiden väntar kanske in föremålen som kanhända åter kommer i bruk när microvågsugnarna tagit slut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!