"Folk sms:ar, rakar sig och läser kartan"

En bil med två män voltar ut på en åker i Vall. Båda omkommer. Då rycker Lars Håkansson ut. I tolv år har han undersökt omständigheterna kring alla dödsolyckor på Gotland.

Kontroll. Roger Nyd, chef för trafikpolisen, berättar att det kostar 1 200 kronor i böter om man kör med blankslitna däck.

Kontroll. Roger Nyd, chef för trafikpolisen, berättar att det kostar 1 200 kronor i böter om man kör med blankslitna däck.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-06-01 06:00
Lars Håkansson trycker in ytterligare en nål på Gotlandskartan. Den här gången sitter den på det kurviga vägavsnittet på länsväg 142 i Vall. Här dog två män på lördagskvällen sedan de sladdat av vägen och voltat ut på en åker. Den ene mannen var en 48-årig gotlänning, i går identifierades det andra offret: En 24-årig man, också han hemmahörande på Gotland.
Nålarna på kartan markerar alla de olyckor som Lars Håkansson har varit utkallad till. I tolv år har han undersökt omständigheterna kring alla dödsolyckor. På Trafikverkets uppdrag tar han reda på alla fakta som går att uppbringa: Hur såg vägavsnittet ut? Hur långa var bromsspåren? Var föraren bältad? I vilket skick var bilen?
Lars Håkansson gör en ren dokumentation som inte kopplas samman med skuldfrågan. Uppgifterna om vad som hänt och varför det hände rapporteras vidare till Trafikverket i Borlänge.
Målet är att att det aldrig ska behöva hända igen.

Sällan bilens fel
När Lars Håkansson den här gången trycker ned nålen i kartan har han besiktigat olycksplatsen, men ännu inte undersökt bilen.
- Men olyckan beror sällan på bilen, säger han.
Vägen i Vall är kurvig. I Lars Håkanssons ordinarie arbete som ambulanssjukvårdare väljer man oftast att ta vägen över Roma och Isums vid utryckningar i riktning mot Hemse. Räddningstjänsten gör likadant, trots att den vägen är 1,3 kilometer längre.
Då kommer man undan den kurviga vägen i Vall, där det kan vara svårt att göra omkörningar.
Men Lars Håkansson kan inte dra några slutsatser om att Vallvägen är farligare än andra vägar på Gotland:
- Många vill kasta smuts på Vallvägen, men den är inte på något sätt extrem. Det har inträffat lika många olyckor i Klinte, Hejdeby och Etelhem, konstaterar han.

Fart och alkohol
Lars Håkansson kan och vill inte uttala sig om varför olyckan inträffade i Vall, men efter att i tolv år ha undersökt omständigheterna kring alla dödsolyckor på Gotland, har han fått en tydlig bild av vilka faktorer som brukar spela in vid dödsolyckor:
Det handlar ofta om alkohol och droger - förstås. Och det handlar om hastigheten.
- Är du nykter och anpassar hastigheten så klarar du dig, summerar Lars Håkansson.

Koncentration
Men det finns en faktor till som spelar in och det är koncentrationen. Vid sina undersökningar efter olyckor har Lars Håkansson många gånger sett tecken på att bilföraren inte haft fullt fokus på körningen:
- Folk sms:ar, rakar sig, talar i telefonen, röker och läser kartan medan de kör.
På Lars Håkanssons olyckskarta finns bara dödsolyckorna markerade. Men alla olyckor är inte så allvarliga. Vissa kommer inte ens till polisens kännedom.

Bättre överblick
Nu är Gotland på väg att få bättre grepp över var både små och stora olyckor inträffar.
Roger Nyd, som är chef för trafikpolisen, har fått besked om att kommunen tänker ansluta sig till det olycksrapporteringssystem som Transportstyrelsen arbetat fram och som polisen redan använder. Till detta system ska alla olyckor rapporteras.
- Det kommer att ge oss en fylligare olycksstatistik. Det är bra för både oss och Trafikverket att få veta var många avåkningar sker. Då kan man sätta in åtgärder där, säger Roger Nyd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om