Fiskpinnar ett minne blott

Förra Äret spelades tv-programmet Matakuten in pÄ SödervÀrnsskolan. Efter det togs en ny mÄltidspolicy för kommunens skolkök. Vid ett Äterbesök pÄ SödervÀrnsskolan kan GA konstatera att mycket har förÀndrats pÄ ett Är.

Tillagning frÄn grunden. Inger Boberg bryner lök.

Tillagning frÄn grunden. Inger Boberg bryner lök.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-09-15 04:00
Mer mat lagas frÄn grunden, med bra rÄvaror. Men bespisningspersonalen har ocksÄ fÄtt mer att göra. Resultatet av kommunens nya mÄltidspolicy för skolkök, som togs i februari, kan nu mÀrkas pÄ de gotlÀndska skolorna.
Sedan Matakuten besökte SödervĂ€rnsskolan förra Ă„ret har en del förĂ€ndrats i skolköket. De har fĂ„tt in stora tillagningskar med automatisk rörning i stĂ€llet för att behöva röra om sjĂ€lv i stora grytor. Och betydligt mer mat lagas frĂ„n grunden, bland annat bakar man eget bröd till fredagarnas soppluncher.
Det var nÄgra av de krav som tv-kocken Carola Magnusson stÀllde pÄ kommunen efter att ha stÄtt i skolköket i tvÄ veckor under inspelningen, och som nu har slagit igenom pÄ skolan.

Inga fiskpinnar
- Vi har tagit bort den fĂ€rdiga buljongen som vi anvĂ€nde oss av tidigare, nu lagar vi den sjĂ€lv utan tillsatser. Och sĂ„ har vi tagit bort fiskpinnarna och ersatt dem med hela fiskfilĂ©er som vi ugnssteker, sĂ€ger Birgitta Melander, skolkökschef pĂ„ SödervĂ€rnsskolan.
Förutom tv-kockens krav hÀnger förÀndringarna förstÄs samman med den nya mÄltidspolicyn för kommunens skolkök. I den stÄr bland annat att rÄvarorna i största möjliga utstrÀckning ska vara lokalt producerade, ekologiska produkter ska utökas successivt och tillagningen av lunchen ska ske sÄ nÀra serveringstillfÀllet som möjligt i ÀndamÄlsenliga kök.

"Vi skulle behöva bli fler"
Med de nya tillagningskaren har det blivit fÀrre tunga lyft. DÀremot har det inte blivit mer personal i skolköket, utan samma tre anstÀllda ska hinna med mer tillagning. SödervÀrnsskolan levererar ocksÄ skolmat till tretton andra skolor och dagis i Visbytrakten.
- Till i dag har vi lagat 270 liter köttfĂ€rs. Det Ă€r förstĂ„s mycket mat att laga för tre personer, vi skulle behöva vara fler. Jag skulle önska att de pĂ„ Serviceförvaltningen kom ner hit och sĂ„g hur vi jobbar hĂ€r, sĂ€ger Birgitta Melander.

Kokar ny
Hon smakar av köttfÀrsen, och tillsÀtter mer vitlök och soja. Det Àr tio minuter kvar tills de första eleverna kommer och det har blivit dags att koka fullkornsspaghettin.
- Sedan kokar vi ny spaghetti efter hand. Det Ă€r viktigt att den inte för stĂ„ för lĂ€nge, dĂ„ tappar den mycket av nĂ€ringen, sĂ€ger hon.
Vi fÄr ett smakprov pÄ bÄde den vanliga lunchen och det vegetariska alternativet, och fotograf och reporter enas om att det smakar utmÀrkt. Eleverna vi pratar med tycker att skolmaten Àr ganska okej numera, vilket torde vara ett gott betyg frÄn högstadieelever.
- Men det var bĂ€ttre förra Ă„ret nĂ€r Matakuten var hĂ€r. Sedan gick det mer tillbaka till det gamla, sĂ€ger Simon Hernandez som gĂ„r i nian.
Hans klasskompis Kevin Larsson-Fogelqvist ser ingen större förÀndring mot tidigare.
- Det Ă€r som vanligt ungefĂ€r. Men jag gillar att man fĂ„r fĂ€rskt bröd till soppan, sĂ€ger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om