Fiskpinnar ett minne blott
Förra Äret spelades tv-programmet Matakuten in pÄ SödervÀrnsskolan. Efter det togs en ny mÄltidspolicy för kommunens skolkök. Vid ett Äterbesök pÄ SödervÀrnsskolan kan GA konstatera att mycket har förÀndrats pÄ ett Är.
Tillagning frÄn grunden. Inger Boberg bryner lök.
Foto: Tobias Wallström
Sedan Matakuten besökte SödervÀrnsskolan förra Äret har en del förÀndrats i skolköket. De har fÄtt in stora tillagningskar med automatisk rörning i stÀllet för att behöva röra om sjÀlv i stora grytor. Och betydligt mer mat lagas frÄn grunden, bland annat bakar man eget bröd till fredagarnas soppluncher.
Det var nÄgra av de krav som tv-kocken Carola Magnusson stÀllde pÄ kommunen efter att ha stÄtt i skolköket i tvÄ veckor under inspelningen, och som nu har slagit igenom pÄ skolan.
Inga fiskpinnar
- Vi har tagit bort den fÀrdiga buljongen som vi anvÀnde oss av tidigare, nu lagar vi den sjÀlv utan tillsatser. Och sÄ har vi tagit bort fiskpinnarna och ersatt dem med hela fiskfiléer som vi ugnssteker, sÀger Birgitta Melander, skolkökschef pÄ SödervÀrnsskolan.
Förutom tv-kockens krav hÀnger förÀndringarna förstÄs samman med den nya mÄltidspolicyn för kommunens skolkök. I den stÄr bland annat att rÄvarorna i största möjliga utstrÀckning ska vara lokalt producerade, ekologiska produkter ska utökas successivt och tillagningen av lunchen ska ske sÄ nÀra serveringstillfÀllet som möjligt i ÀndamÄlsenliga kök.
"Vi skulle behöva bli fler"
Med de nya tillagningskaren har det blivit fÀrre tunga lyft. DÀremot har det inte blivit mer personal i skolköket, utan samma tre anstÀllda ska hinna med mer tillagning. SödervÀrnsskolan levererar ocksÄ skolmat till tretton andra skolor och dagis i Visbytrakten.
- Till i dag har vi lagat 270 liter köttfÀrs. Det Àr förstÄs mycket mat att laga för tre personer, vi skulle behöva vara fler. Jag skulle önska att de pÄ Serviceförvaltningen kom ner hit och sÄg hur vi jobbar hÀr, sÀger Birgitta Melander.
Kokar ny
Hon smakar av köttfÀrsen, och tillsÀtter mer vitlök och soja. Det Àr tio minuter kvar tills de första eleverna kommer och det har blivit dags att koka fullkornsspaghettin.
- Sedan kokar vi ny spaghetti efter hand. Det Àr viktigt att den inte för stÄ för lÀnge, dÄ tappar den mycket av nÀringen, sÀger hon.
Vi fÄr ett smakprov pÄ bÄde den vanliga lunchen och det vegetariska alternativet, och fotograf och reporter enas om att det smakar utmÀrkt. Eleverna vi pratar med tycker att skolmaten Àr ganska okej numera, vilket torde vara ett gott betyg frÄn högstadieelever.
- Men det var bÀttre förra Äret nÀr Matakuten var hÀr. Sedan gick det mer tillbaka till det gamla, sÀger Simon Hernandez som gÄr i nian.
Hans klasskompis Kevin Larsson-Fogelqvist ser ingen större förÀndring mot tidigare.
- Det Àr som vanligt ungefÀr. Men jag gillar att man fÄr fÀrskt bröd till soppan, sÀger han.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!