Firar 20 år i branschen med ny topptjänst

Vid 14 års ålder fick Viktoria Andersson sitt första hotelljobb. 20 år senare väntar flytt till Visby och en ny tjänst som hotelldirektör.

Från och med 1 december tar Viktoria Andersson över som hotelldirektör på Clarion Hotel Wisby. Hon kommer från tjänsten som Hotel Manager på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Från och med 1 december tar Viktoria Andersson över som hotelldirektör på Clarion Hotel Wisby. Hon kommer från tjänsten som Hotel Manager på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-12-01 07:17

Med undantag för en sommar på ett äldreboende och en sommar på en kyrkogård med gräsklippning som huvudsyssla har 34-åriga Viktoria Andersson alltid arbetat på hotell. Hon är uppvuxen i den lilla orten Storuman i Lappland, och det var också där hon la banan för sitt kommande yrkesliv. 

– Jag fick sommarjobb när jag var 14 år på ett ganska litet hotell med 63 rum. Där fick jag göra allt från att städa till att jobba med service. Det var en väldigt bra skola, säger hon.

År 2006 blev det flytt till Västerås där hon började sin bana inom koncernen Nordic Choice Hotels. Redan vid 24 års ålder blev hon receptionschef och satte tidigt målet att arbeta sig uppåt i branschen.

– Jag älskar att jobba med människor och att få jobba kreativt. Ett kontorsjobb är ingenting för mig, säger hon.

Nu senast kommer Viktoria från Clarion Hotel Sign i Stockholm, där hon haft titeln som Hotel Manager, vilket är den näst högsta positionen. Clarion Hotel Sign är med sina 558 rum Stockholms största hotell och byggnaden går inte att missa om man befinner sig i city.

Från och med 1 december tar hon över som hotelldirektör för Clarion Hotel Wisby, efter Cecilia Daun (före detta Sahlin) som i somras valde att lämna tjänsten. Viss skillnad i puls blir det jämfört med Viktorias förra arbetsplats, men Clarion är trots allt Gotlands största hotell. 

– Jag har alltid haft ett gott öga för det här hotellet och jag har länge velat driva ett eget hotell och vara hotelldirektör. Sedan är det spännande att få jobba på en mindre ort där vi kan vara en del av det lokala näringslivet på ett helt annat sätt än på ett stort cityhotell i Stockholm. Jag ser fram emot att tillsammans med näringslivet utveckla destinationen.

Som hotelldirektör kommer Viktoria bland annat att ansvara för den dagliga driften på hotellet. När GA träffar Viktoria är hon på besök på hotellet i Visby och har redan smygstartat på jobbet genom att arbeta parallellt mellan Stockholm och Visby.

– Min roll blir att hålla ihop allt, och den viktigaste uppgiften är att se till att alla medarbetare mår bra. Nu i början ser jag mest fram emot att lära känna medarbetarna i Visby, och jag vill att mitt hotell ska vara den naturliga mötesplatsen för alla på Gotland, säger hon.

För några veckor sedan sålde hon sin lägenhet i Frösunda i Stockholm och köpte en ny i Visby. Utan någon större koppling till ön annat än att ha turistat här, tar hon med sig sin hund och blir gotlänning på heltid.

– I rollen som jag kommer att ha tror jag inte på att pendla. Det handlar om att ha närvaro på orten där man verkar och att visa medarbetarna att jag vill vara på Gotland och göra det här fullt ut.

Hur känns det att flytta?

– Det känns superkul. Jag är väldigt spontan som person, det ligger i min natur att hoppa på nya och spännande projekt, säger Viktoria.

Vad är skillnaden mellan ditt gamla jobb i Stockholm och det som väntar i Visby?

– Den största skillnaden är att det är en helt annan produkt. Här finns så mycket historia, delar av huset är från 1200-talet, och det finns så mycket känsla. Det blir även ett mindre team och jag kommer få jobba mycket operativt, vilket jag tror passar mig väldigt bra, säger Viktoria.

Att arbeta på hotell tycker hon är lika mycket ett jobb som en livsstil. 

– Jag är van vid ett högt tempo och får massor av energi från medarbetare och hotellgäster. Samtidigt är det såklart viktigt att inte arbeta alltför mycket. Ingen tjänar på att jobba ihjäl sig, säger Viktoria.

Under åren i Stockholm har hon lagt sitt hästintresse på hyllan, men det hoppas hon ändra på i och med flytten till Gotland. Ett annat stort intresse är diverse snökrävande aktiviteter, vilket inte blir lätta att utföra på Gotland. Lösningen blir att besöka hemorten.

– Jag älskar att åka snowboard. Hemma är påsken helig, den högtiden är lite som en religion i Norrland. Då ska man sitta på en scooter, säger hon.

Efter 20 år i branschen har hon hunnit få en ganska bra uppfattning om vad som utmärker ett bra eller ett mindre bra hotell. Och visst har hon haft några riktigt dåliga hotellupplevelser.

– Ja, gud ja. De man minns är de ställen där servicen har varit dålig. Att personalen inte hälsar vid frukosten eller i receptionen till exempel. Jag tycker att man känner ganska snabbt om det är en välkomnande stämning eller inte, säger Viktoria.

Byggnaden som inrymmer Clarion Hotel i Visby har anor från 1200-talet. Hansarummet är ett medeltida valvrum.
Byggnaden som inrymmer Clarion Hotel i Visby har anor från 1200-talet. Hansarummet är ett medeltida valvrum.
Viktoria Andersson

Ålder: 34 år.

Bor: Snart i lägenhet i Visby. Ska bo på Clarion Hotel Wisby under en övergångsperiod innan hon får tillgång till nya lägenheten.

Gör: Hotelldirektör på Clarion Hotel Wisby från och med 1 december.

Bakgrund: Har i princip hela arbetslivet arbetat på hotell. Började inom Nordic Choice Hotels-koncernen 2006. Kommer senast från Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Fritidsintressen: Hästar, att resa med vänner och att åka snowboard. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!