Fikakampen på Öster – sex kaféer tävlar om kunderna

Warfsholm bageri har precis öppnat – och nu finns sex olika kaféer att välja mellan på Östercentrum. Hur påverkar konkurrensen verksamheterna?
– Vi kommer nog tappa några gotländska kunder, säger Adrian Odenlid på Espresso house. 

Isabelle Szilasi jobbar på Warfsholm bageri, som nyligen öppnat i Teknikmagasinets gamla lokaler.

Isabelle Szilasi jobbar på Warfsholm bageri, som nyligen öppnat i Teknikmagasinets gamla lokaler.

Foto: Clara Wasell

Visby2025-05-28 11:10

Tidigare i år stod det klart att Warfsholm bageri skulle ta över lokalerna efter Teknikmagasinet. Det innebär att Östercentrum får ytterligare ett kafé. Redan innan har gotlänningarna kunnat välja mellan Siesta, Fiket, Brödboden, Espresso house och ibland Själsö bageris brödbil.

Hur hård konkurrens är det egentligen bland kaféerna och hur påverkar öppningen av ännu ett? 

Isabelle Szilasi står bakom kassan på nyöppnade Warfsholm bageri.

– Det enda skulle väl vara att vi tappar lite runt lunchen. Men när det kommer till bullar och bröd är vi i framkant. Vi bakar allt från grunden, med mycket kärlek och smör. Ett riktigt hantverksbageri liksom. 

”Vi är inte här för att vi vill konkurrera ut någon”, säger Isabelle Szilasi.
”Vi är inte här för att vi vill konkurrera ut någon”, säger Isabelle Szilasi.

Trots att de bara haft öppet i några veckor har kunderna redan hittat hit. Warfsholms bageri startade 2018 i Klintehamn och har fortfarande huvuddelen av sin tillverkning där. Sedan 2021 driver man även kafé och försäljning på Södra kyrkogatan i Visby. Lokalen på Östercentrum blir den senaste expansionen.

Isabelle Szilasi berättar att de precis ”kickat igång mjukglassmaskinen” och väntar på tillstånd för att sätta upp uteserveringen. 

– Alla har varit superglada. Vi är inte här för att vi vill konkurrera ut någon. Vi alla är ju gotlänningar och det är ett samspel liksom.

Om det är någonstans det behövs många kaféer är det just på Gotland. Enligt en undersökning från förra året är nämligen gotlänningarna mest fikabenägna i hela landet. I genomsnitt fikar vi nästan åtta gånger i veckan, medan rikssnittet ligger på strax över fem.

Marie Norberg på Fiket menar att verksamheterna inte konkurrerar om samma kunder, i och med att utbudet skiljer sig åt.
Marie Norberg på Fiket menar att verksamheterna inte konkurrerar om samma kunder, i och med att utbudet skiljer sig åt.

Inne på kaféet Fiket, precis intill Österport, finns inga tecken på ökad konkurrens. Här är det mitt i lunchrushen och kvinnan bakom kassan har inte tid att prata med media.

– Det är en jättedum tid att komma, du kan stoppa in huvudet i köket och fråga, ropar hon mellan två kunder.

I köket står Marie Norberg med fyra färdiga lunchtallrikar.

– Vi har inte märkt någonting. Alla har ju olika utbud och så har vi våra stamkunder, säger hon. 

Fiket har både mat och alkohol till exempel, vilket gör att de inte konkurrerar om samma kunder. 

– Man kan gå till alla ställen, man behöver inte välja ett, tycker hon.

Adrian Odenlid på Espresso house tror att de kommer tappa några gotlänska kunder till Warfsholm eftersom det är ett gotländsk företag.
Adrian Odenlid på Espresso house tror att de kommer tappa några gotlänska kunder till Warfsholm eftersom det är ett gotländsk företag.

Adrian Odenlid, som jobbar på Espresso house, tror dock att öppningen av Warfsholm bageri kommer att påverka kundinflödet eftersom det är ett gotländskt företag. 

– Många gotlänningar vet vilka de är. Samtidigt har vi många som känner oss och vet vad de får här. 

I och med att Espresso house är ett välkänt koncept i Norden känner sig Adrian Odenlid inte särskilt orolig. Speciellt inte nu när sommarsäsongen närmar sig.

– Det känns dumt att föreställa sig dem som konkurrenter, när vi egentligen hjälps åt. Det finns en stor efterfrågan på kaffe.

Beskriv den gotländska fika-kulturen? 

– Det finns ett lugn här som bjuder in till att sitta ner, ta det lugnt och njuta. Man strosar istället för att vara på språng.

Karta: Siesta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!