I innerstan finns 276 fastigheter som är byggnadsminne, och för sådana ansvarar länsstyrelsen enligt kulturmiljölagen för tillsyn.
– 2011 startade vi en systematisk tillsyn. Gotland har 380 byggnadsminnen, varav de flesta i innerstan. Vi räknar med att varje byggnadsminne ska besökas vart tionde år, säger länsstyrelsens byggnadsantikvarie Tor Sundberg.
I år har bland annat ett 40-tal fastigheter på Klinten i innerstan besökts, utan krav på åtgärder.
– Vi säger ibland att fönster behöver målas, men det är mer en rekommendation än ett krav, säger Tor Sundberg.
Det finns dock äldre tillsynsärenden som släpat efter. Ett sådant gäller den fastighetsägare som nu ålagts att åtgärda en putsad fasad. Våren 2021 gjordes tillsyn och i juli beslutade länsstyrelsen att kräva åtgärder på huset, som varit byggnadsminne sedan 1995.
Fastighetsägaren tog fram en åtgärdsplan, och våren 2022 byttes ett takfönster och takläckage åtgärdades. Den skadade putsen åtgärdades dock inte. När inte skadorna lagats under frostfri period i år beslutade länsstyrelsen nyligen om ett vitesföreläggande.
Fastighetsägaren har nu ett år på sig att åtgärda skador på putsen. Om det inte är genomfört senast den 30 september nästa år kommer länsstyrelsen att kräva ett löpande vite om 50 000 kronor varannan månad.
Oturligt nog för fastighetsägaren fattade länsstyrelsen beslutet den 2 oktober. I det anges att arbeten med puts inte får ske under den tid när det är risk för frost, som länsstyrelsen anger är från 1 oktober till den 15 april.
Beslutet är förenat med flera villkor. Arbetet ska utföras av kvalificerad murare som vet hur man arbetar med traditionellt gotländskt kalkbruk. Åtgärderna ska ske med antikvarisk medverkan, som ska kunna ge råd om brukblandning och kulörval.
Enligt Tor Sundberg är det mycket ovanligt att tillsyn av byggnadsminnen leder till ett vitesföreläggande.
– Tillsyn kan leda till att länsstyrelsen kräver insatser, och de flesta åtgärdar bristerna inom den tid vi kräver. Det är säkert tio år sedan vi beslutade om ett vitesföreläggande för en fastighet i innerstan senast, säger han.
Länsstyrelsen har ytterligare två äldre ärenden under bevakning, men där har man inte beslutat om vilka krav som ska ställas.
Efter att Riksantikvarieämbetet krävt in uppgifter om världsarvet Hansestaden Visbys status har Tor Sundberg märkt att fler privatpersoner hör av sig om eftersatt underhåll. DBW:s innerstadsråd har uppmärksammat regionen om klotter och vanvård.
När länsstyrelsen svarade Riksantikvarieämbetet i våras var slutsatsen att världsarvets fysiska status är god.
En anledning till bristande underhåll som ofta lyfts fram är den utökade bygglovsplikt som gäller i innerstan. Bygglov krävs för de flesta åtgärder.
Nu ska de frågorna diskuteras.
– Vi håller på att planera ett dialogmöte med inbjudna representanter från boende- och fastighetsägarföreningarna i världsarvsrådet. Inbjudan har inte gått ut ännu men det kommer bli i slutet av november, bekräftar världsarvssamordnaren Louise Hoffman Borgö.
I världsarvsrådet ingår förutom representanter för regionen, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet även Gotlands Museum, Uppsala universitet, Statens fastighetsverk, Visby stift, Visby Centrum, Fastighetsägarna, Visby Innerstadsförening, Hyresgästföreningen, Gotlands förenade besöksnäring, Medeltidsveckan och DBW:s innerstadsråd.